16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Na otok Pašman stiglo veliko priznanje iz Francuske!

Gaeta
Gaeta

Nakon što je gajeta “Mala Matulića” Ane i Krste Matulića odabrana da predstavlja maritimnu baštinu Zadarske županije na Festivalu mora i pomorstva u zaljevu Morbihan u francuskoj pokrajini Bretanji od 11. do 17. maja ove godine te s francuskom tradicijskom brodicom “Crialéïs” dobila počasno mjesto da na otvaranju festivala predvodi svečani defile 1200 brodova, Filatelistički klub iz grada Vannesa odlučio ju je ovjekovječiti na poštanskim markama, prenosi portal pomorac.net.

– U povodu Festivala mora i pomorstva Filatelistički klub Morbihan izdat će posebnu seriju poštanskih maraka posvećenu tradicijskim brodovima Francuske, britanskog otočja, Sjevernog mora, Skandinavije i Mediterana, a Hrvatska, koja će u Bretanji biti počasni gost, na markama će biti predstavljena s dva broda – našom gajetom “Mala Matulića” i leutom “Slobodna Dalmacija” iz Splita. To je ne samo veliko priznanje našoj višestoljetnoj pomorskoj baštini, nego još jedan oblik besplatne turističke promocije hrvatske obale, kazao nam je Krsto Matulić, kapetan gajete “Mala Matulića”, koju je 2005. godine spasio od zaborava i udahnuo joj novi život uz pomoć sada već pokojnog kalafata Ćire Burtine.

Na Festivalu mora i pomorstva, koji se održava svake druge godine pod nazivom „Tjedan zaljeva Morbihan”, u Hrvatskoj povijesnoj floti plovit će gajeta Patriot iz Vrboske na Hvaru, gajeta Kurnatarica iz Betine, 33 neretvanske lađe iz Metkovića, batana Brioni iz Pule, leut Tomislav iz Vele Luke, gajeta Mociguzica iz Hvara, leut Slobodna Dalmacija iz Splita, gajeta Mala Matulića iz Pašmana, leut Borac iz Lumbarde, trupa iz Metkovića, leut Tolitar iz Vrboske, falkuša Palagruža iz Komiže i Condura Croatica iz Zadra.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije