9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Na današnji dan 1869. otvoren Sueski kanal

Egipat-Suecki-kanal-1868
Egipat-Suecki-kanal-1868

Na današnji dan 17. novembra 1869. godine otvoren je znameniti Sueski kanal, jedan od strateški najvažnijih umjetnih morskih puteva na svijetu. Nekoć je Sueski kanal bio svojevrsno graditeljsko čudo, uspoređivano čak i s gradnjom egipatskih piramida u Starom vijeku, piše Dnevno.

Domaćin svečanosti otvaranja Sueskog kanala bio je tadašnji egipatski kediv Ismail, autonomni vladar Egipta, koji je nominalno bio pod vrhovnom vlašću Osmanskog Carstva. Zanimljivo je da su svečanosti prisustvovali mnogi ugledni gosti. Glavna zvijezda bila je francuska carica Eugenija, supruga cara Napoleona III. (nećaka Napoleona Bonapartea).

Na svečanosti je bio i austrougarski vladar Franjo Josip, kojem je to zapravo bilo jedino izvaneuropsko putovanje u životu. Gosti iz Europe pristigli su do Egipta brodovima, jer u to doba nije bilo drugog dovoljno komfornog prijevoznog sredstva na toj relaciji. Britanska kraljica Viktorija nije bila prisutna, ali je došao njen sin (budući kralj Edward VII.), kao princ od Walesa.

Najčitanije