20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U Muzeju betinske drvene brodogradnje djeca izrađivala timune, vesla, jarbole i lantine…

Radionica Betina

U Muzeju betinske drvene brodogradnje u Betini organizovana je protekla dva dana dječja radionica izrade maketa betinske gajete kojoj je, prema riječima Mirele Bilić, glavni cilj pobuditi interes djece za modeliranje, ručni rad i brodogradnju, upoznavanje sa sastavnim dijelovima brodske konstrukcije, a posebno razvoj fine motorike i rukovanje alatima piše šibenski.hr

– U tu svrhu nabavili smo nešto alata za oblikovanje drva i metala, okupili dvije grupe djece starije osnovnoškolske dobi, pripremili materijal, konzultirali se s mjesnim majstorima i izrađivačima tradicijskih suvenira i krenuli na posao. Stručni voditelj radionice, Nikola Bosna, već izrađuje suvenire za Muzej, svi su napravljeni od drva,  bazirani na lokalnoj kulturi i detaljima iz brodske opreme.

Radionica Betina

Jako nam je pomogao i glavni savjetnik za tradicijske suvenire, njegov ujak, Darko Škevin, koji već dugi niz godina izrađuje prekrasne makete inspirirane mjesnim motivima. Jedan od njegovih radova je mala maketa betinske gajete koju smo odlučili napraviti s djecom OŠ Murterski škoji. Izrađivali smo male mankule, timune, vesla, jarbole i lantine, preostalo je još dosta toga – sohe, sidro, jedro a brodove treba i piturati. Dosta je sitnog rada, ali djecu treba pohvaliti jer su strpljivo i ustrajno rašpali, brusili, pilali i oblikovali forme i oblike-kaže Mirela.

Radionica se, najavljuje, nastavlja slijedeće sedmice kad će se lijepiti dijelovi i obojati oplata a unaprijed se vesele konačnom rezultatu.

Radionica Betina

– Namjera je također i promovisati autentične, izvorne suvenire te važnost zanatstva u Betini, jer upravo ovakve suvenire – koji se mogu nabaviti u suvenirnici Muzeja betinske drvene brodogradnje, planiramo aplicirati na Ministarstvo regionalnog razvoja i upravo otvoren natječaj za dodjelu oznake “Hrvatski otočni proizvod”.

Rade se u malim serijama uz puno pažnje, truda i ljubavi, materijali su nabavljeni na otoku, a oni sami nastali su kao rezultat otočne tradicije i kulture. Nastavit ćemo i dalje s ovakvim radionicama za djecu i odrasle jer želimo očuvati izvornost i našu kulturnu baštinu – zaključuje naša sagovornica.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije