Murterini u Francuskoj – Latinsko idro za promociju našeg kraja

murterini4

Udruga Latinsko idro s otoka Murtera, kao hrvatski pionir revitalizacije tradicionalne plovidbe, u Francusku je ‘doplovila’ s dva broda, leutom ‘Kurnatarica’ i gajetom ‘Salvija’. Naime, od 11. do 17. maja na jugu Francuske, održavao se festival ‘Tjedan zaljeva Morbihan’ što je jedan od najznačajnijih europskih i svjetskih pomorskih, kulturnih i turističkih događaja kojeg posjeti čak pola milijuna ljudi.

Na festivalu se okupljaju brodovi svih veličina, namjena i specifičnih tradicija: brodovi na vesla, stari ribarski brodovi s jedrima, stari motorni brodovi, tradicionalni jedrenjaci s više jarbola, klasične i suvremene jahte, od sandulina, kadeta preko modernih i tradicionalnih plovila.

Zaljev Morbihan broji 42 otoka, a domaćin toj manifestaciji bio je po osmi put. Ove godine prijavljeno je oko 1300 tradicionalnih plovila sa ukupno oko 5000 članova posada.

Hrvatska je ove godine bila u ulozi počasnog gosta. Naime, udruga Cronaves iz Splita dobila je zadatak izabrati najreprezenativnija tradicionalna hrvatska plovila koja će nas zastupati na toj velikoj priredbi, a udruga Latinsko idro s oduševljenjem je prihvatila poziv za sudjelovanjem.

– Krajnji cilj i želja udruge Latinsko idro jest organizacija sličnog festivala u našoj županiji 2018. godine, u okviru proslave dvadesete obljetnice postojanja udruge koja je pokrenula revitalizaciju tradicionalne plovidbe u Hrvatskoj – kazao nam je Šime Ježina, direktor Turističke zajednice Murter Kornati.

Murter i Kornati bi, dodaje Ježina, zbog svoje razvedenosti i zajedničke povijesti bili sjajna kulisa jednog takvog događaja.

www.sibenik.in

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.