7 C
Kotor

Slušaj online radio

Murter: Dvadeset godina latinskog idra

Latinsko idro

Svetom misom u petak u Gradini u 11 ujutro, zatim veslačkim regatama: malom u 17 sati, ženskom u 17,30, muškom u 18,30 a potom zabavnim programom na Rudini od 20,30 nadalje- počinju ovogodišnji, a ujedno i dvadeseti Dani latinskog idra koje će dolaskom uveličati predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović.

Dakle naša prva i najstarija regata tradicijskih brodova, ispod čijeg su jedra rođene i sve ostale, i uz koju je stasala jedna samosvjest otočnog puka, navršila je punoljetnost, doživila dvadesetu i sad joj stoji zajedriti prema trećem desetljeću.

Udruga Latinsko idro sastavila je bogat program od danas do dana regate, a to je u nedjelju 1. listopada. Malokad se dogodilo da zagazi u listopad, no svejedno, ona se događa o blagdanu zaštitnika, svetog Mihovila koji ove godine pada u petak 29. septembra a regata je, kao i uvijek, u najbližu nedjelju.

Početku najbliža događanja su ona 13. i 14. septembra kad će se plovidba na latinsko idro usmjeriti na dvije rute: jedna vodi na Žut gdje se 14. rujna obilježava blagdan sv. Križa. Druga vodi u Stari Grad na Hvaru gdje će naši, kao jedna od vodećih snaga ovoga dužjadranskog pokreta, sudjelovati na festivalu Dani u vali.

U Murteru samom uslijedit će niz kulturnih događanja: subota 16.9. koncert komornog ansambla ECHO u crkvi sv. Mihovila, nedjelja 17. 9. glagoljaška misa u Gradini, srijeda 20. 9. koncert Borne Ercega i jelene Pletikosa u crkvi sv. Mihovila a u petak 22. 9. u murterskoj Čitaonici dipl. inž. brod Luka Mudronja govorit će na temu Regatna pravila i trehničke karakteristike tradicijskih brodova.

Idući tjedan uoči regate, nižu se: koncert Murterskih pučkih pivača 25.9., predavanje dr Kristijana Jurana „Brodovi i brodograditelji na otoku Murteru od 15. do 19. stoljeća je 26.9., na Staroj rivi održat će se 27.9. Večer domaće riči a u četvrtak 28.9. prvo mala likovna radionica za djecu i roditelje Anite Tandarić i Ane Vodopija, potom sportska regata Gajeta’s cup te uvečer koncert Hrvatskog pjevačkog društva „Zoranić“ iz Zadra.

Blagdan sv. Mihovila u petak 29. rujna počinje procesijom u 10,45, potom slijedi misa u sv. Mihovilu, u 16 popodne je regata Malo latinsko idro, u 18 sati svečana sjednica Općinskog vijeća uz koncert „Dalmatina“ i uvečer izložba Latinsko idro na Sredozemlju autora Lingvističkog atlasa Mediteranam, u murterskoj čitaonici u 20 sati.

Naposljetku- udarni vikend- subota užežin regate i nedjelja s regatom samom! U subotu 30. rujna marendavat će se, kao i ovično, na Staroj rivi, uzetno program. Slijedi plovidba koja će spojiti Murter i Betinu, užina u Betini, „Koncert u suton“ u 19 sati na Raduču i koncert u 20,30 Ivana Korunića i Mate Skračića na Staroj rivi.

Nedjelja će osvanuti uz promenadni koncert KUDa Hartić iz Tisna, u 10 je postrojavanje posada uz govor predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i humanitarnu izložbu fotografija fotografa koji su u ovih 20 godina slikavali regatu. Organiziraju je Lions klubovi Lenuci iz Zagreba i Luce iz Šibenika, prihod je namjenjen murterskom dječje vrtiću.

Start regate- ujedno i start u treće desetljeće- dogodit će se kao i uvijek iz murterske rive u tri popodne. I sve će završiti u utorak 3. listopada izložbom fotografija Svijet u bojama latinskog idra u Ulici dramskih amatera- kakva postoji valjda samo u Murteru i ne bez razloga…

Najčitanije