20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Morski akvarij nova turistička atrakcija u Novigradu

Otvorenje morskog akvarija na novigradskoj rivi
Otvorenje morskog akvarija na novigradskoj rivi

Ono što novigradsko i karinsko more krije, od petka je moguće vidjeti u morskom akvariju postavljenom na novigradskoj šetnici. Salpe, pici, ovčice, podlanica, gavunići, brancin, manule, glavoći, pirge, pa čak i Jakobljeve kapice, sve se to može vidjeti u morskom akvariju zapremnine 1.600 litara. A osim toga, tu su i veliki rakovi, kao što su škampi i grmalj, te mali račići, prenosi pomoreac.net.

– Cilj nam je bio da se u ovom akvariju prikažu ribe iz novigradskog akvatorija. Htjeli smo da turisti dok šeću mogu vidjeti što se krije u novigradskom moru, kazao je Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad. Nada se općinsko čelništvo i kako će to Novigrad još upečatljivije smjestiti na turističku kartu.

Ideja izgradnje akvarija proteže se već određeno vrijeme, a potekla je od ribarskog obrta Ivo Baždarić.

– Cili život smo u ribi. Tako se rodila ideja da tu svoju ljubav podijelimo s ljudima koji ovuda prolaze. Braća i ja uložili smo najviše truda. Ovo je jedan naš poticaj onima s druge strane rive da dođu ovamo, kazao je Ivo Baždarić.

Morski akvarij u Novigradu napravljen je po idejnom arhitektonskom i izvedbenom projektu Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, a u svrhu proširenja turističke ponude lokalnih zajednica. Financiran je sredstvima općine Novigrad, u iznosu od 15.000 kuna. Daljnje održavanje akvarija preuzima Ribarski obrt Ivo Baždarić.

Branimir Baždarić iz AGGR-e kazao je kako je ovo kruna jednog osobnog 15-godišnjeg nastojanja pomirbe ribarstva i turizma.

– Ribarstvo i turizam mogu se dobro slagati, nisu suprotnosti. To je početak, širimo se dalje, poručio je Baždarić.

Akvarij će ljeti biti izložbenog karaktera, dok će se zimi, primjerice, od 1. decembra kad počinje sezona rakova moći vidjeti najviše rakova. Također, u zimskom periodu riba iz akvarija moći će se i kupovati.

Foto: Vedran Sitnica

www.zadarskilist.hr

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije