17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Morska “pirana” privukla ribare na …

Strijelka

Na ušću rijeke Mirne, kod Tarske vale, ovih dana gotovo «vrije» od automobila inozemnih i domaćih registarskih pločica. Pronaći parkirno mjesto gotovo je nemoguća misija, a razlog tome vrlo jednostavan, pojavile se strijelke, ribe slične brancinu koje je veoma jednostavno uloviti s obzirom na njenu proždrljivost. Riba sočna i ukusna mesa od koje rastu zazubice privukla je mnoge.

Lovili od 30 do 60 kila ribe na noć

Austrijanci, Talijani, Slovenci iz obližnjeg Kopra, ali i udaljenije Ljubljane, popraćeni domaćim ribičima iz Poreča, Novigrada, Pule, Labina… gotovo da su zauzeli svaki djelić obale. Lovi se s manjeg mosta, iz baraka i većih brodica, ali i s kopna uz rijeku, na mostu gdje prolaze automobili jer svatko želi okušati sreću. Tko je ovom državnom cestom prolazio automobilom pomislio bi da se radi o nekom sportskom natjecanju jer u kasnim popodnevnim satima tu zna biti i više od 40 ribolovaca. Kako saznajemo, strijelke su se prvo pojavile u okolici Plomina, potom nestale i nanovo se pojavile, ali ovoga puta u Tarskoj vali. Kada se to pročulo ribolovci su se počeli okupljati u velikom broju, a kružile su priče da su pojedinci dnevno ulovili od 30 do 60 kilograma te ribe.

Strijela skakuša (pomatomus saltatrix), spada u izrazite grabežljivice, pa je čak primijećeno da napada druge ribe ne zbog hrane, nego samo zbog napada kao takvog. Životni vijek joj je oko devet godina i za to vrijeme može narasti do 130 cm dužine i 14,4 kilograma težine. Nekada se zadržava uglavnom u južnom Jadranu, ali već godinama može ju se pronaći u cijelom jadranskom području sve do najsjevernijih dijelova Istre. Lovi se prvenstveno raznim varalicama prije kojih se montira poseban čelični predvez zbog njenih, poput žileta, oštrih zubi. Također se može koristi i drugi ribolovni pribor poput panule, pribora s udicama i slično. Mreža se pak pokazala kao totalno neučinkovit alat, jer će ova «morska pirana» svaku s lakoćom pregristi.

Strijelka je riba koja dolazi u jatu

Situacija na «ribolovnom terenu» u Tarskoj vali odavala je pak sasvim drugačiju sliku od one o kojoj se pročulo. Istina jest da se na početku pojave ovih morskih predatora odlično lovilo, međutim sad više to nije tako. Je li to zbog promjene vremena i kiše ili je strijelka koja dolazi u jatu naprosto otišla nekim svojim putem, nije poznato.

Kako god bilo, ulov je dok smo mi promatrali više desetaka ribiča bio veoma siromašan. Od priča o 30 do 60 kilograma po glavi ulov se sveo na svega 3 do 6 komada ukupnog ulova svih prisutnih do šest popodne dokad smo mi bili prisutni.

Jesmo li mi donijeli neku pegulu ili ne, nećemo znati, ali da zaljubljenike mora ne ureknemo do kraja poželjeli smo «roge ribaru», staru uzrečicu kojom se u lovu nikada ne smije iskazati nešto dobroga.

Foto: Ivan Grgat

www.glasistre.hr

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije