3 C
Kotor

Slušaj online radio

More u Podgori puno kupača: za njih nema zime, grije ih prava stvar…

Niskih šesnaest stepeni mora nije spriječilo šesnaestoricu hrabrih kupača da u prijepodnevnim satima, tradicionalno prvu subotu u mjesecu decembru, uđu i zaplivaju na Čakljama kod Podgore (Hrvatska). Iako se većina naših kupača bez problema kupa skoro pa tokom cijele godine, ovaj put zaplivali su zbog plemenitog cilja.

Naime, riječ je o sedmom humanitarnom kupanju koju organiziraju udruga K(r)asni kupači, koja je i pokrenula ovu manifestaciju, i Udruga osoba s invaliditetom Sunce.

Svake godine novac se prikuplja za drugu svrhu, a Robertino Glavičić, predsjednik Udruge Sunce nam je kazao kako će ovog puta svi prihodi biti donirani mladom Marinu Letici, osobi s teškoćama u razvoju, koji je u teškoj financijskoj situaciji. Novcem će se Marinu opremiti soba i kupiti terapijska oprema.

Uz organizatore veliko srce pokazali su i članovi Moto kluba Sv. Jure koji su osim poklonjene donacije u iznosu od 3000 kuna bili zaduženi i za pripremu fažola s kobasicama, od čije su se prodaje također prikupljalo za Marina.

Brojni posjetitelji okupili su se kako bi podržali kupače kojih je bilo iz raznih krajeva Hrvatske, a koje povezuje strast prema moru.

Sudionika je bilo od Istre do Neretve, a najstariji kupač bio je 75-godišnji Pločanin Ratko Vujović, profesor fizike i matematike, koji je u more ušao u društvu supruge Mirjane, inače doktorice po struci koja kupanje na niskim temperaturama smatra iznimno zdravim.

– Svake godine sudjelujem u ovome i dolazit ću i dalje. Plivam svaki dan i u Pločama je malo hladnije more nego tu kod vas. Teže mi je bilo izaći iz mora, nego ući, govori Ratko Vujović.

Događaj je bio popraćen s nekoliko glazbenih nastupa, a program je upotpunila i prodajna izložba božićnih ukrasa i kolača koje su pripremili djeca i roditelji Udruge Sunce, a koje je prodavala simpatična Ružica Čaljkušić, volonterka i članica Udruge.

Okupljeni su i ove godine pokazali da imaju sluha za ovakve događaje, a organizatori se nadaju kako će se prikupiti dovoljno da Marinu Letici ovo bude najsretniji Božić u životu.

/Slobodna Dalmacija/

Najčitanije