11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

More izbacilo uginulu glavatu želvu

glavata-zelva
glavata-zelva

Nesvakidašnji prizor zatekao je danas Biličane na plaži Stubalj gdje je more izbacilo uginulu kornjaču glavatu želvu. Kornjaču su s biličke plaže pokupiti veterinari iz Veterinarske ambulante More, uginula životinja stavljena je u škrinju te će biti spaljena.

– Glavata želva bila je već u poluraspadnutom stanju tako da uzrok uginuća ne znamo. Godišnje na šibenskom području more izbaci možda pet, šest ovakvih kornjača, a većina njih nastrada tako da se zaplete u ribarsku mrežu – kazao nam je Ivica Ukić iz veterinarske ambulante More.

Glavate želve inače na obalu izlaze samo ženke radi polaganja jaja, dok mužjaci ostaju u moru cijeli život. Malo je poznato da je upravo Jadran jedno od dva najznačajnija područja ishrane i zimovališta glavate želve u Sredozemlju.

Dolaskom zime i padom temperature mora morske kornjače smanjuju svoju aktivnost i povlače se na morsko dno gdje prezimljuju ukopane u pijesak i mulj. Takve životinje u hibernaciji često završavaju u ribarskim koćama, a zbog iznenadnog buđenja i niskih temperatura mora padaju u stanje šoka. Ribari takve želve vraćaju u more, no neke od njih ne uspiju zaroniti natrag na dno i nastaviti prezimljavanje, već dezorijentirano plutaju na površini nošene vjetrom i strujama. U koćama u Jadranu svake godine završi oko šest tisuća želvi, od čega samo u hrvatskim vodama oko dvije i pol tisuće, što zasigurno ima velik negativan utjecaj na opstanak ovih ugroženih organizama.

Inače, ovo nije prvi slučaj da je na šibenskim plažama pronađena uginula glavata želva. Prije mjesec dana glavata želva od 70 kilograma pronađena je na plaži u Raslini, a na ŠibenikIN-u pisali smo i o želvi koja je završila na obali Dumboke.

www.sibenik.in

Najčitanije