15 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministar pomorstva sa predstavnicima EMSA

Ministar pomorstva sa predstavnicima EMSA o pravima crnogorskih pomoraca na stranim brodovima
Ministar pomorstva sa predstavnicima EMSA o pravima crnogorskih pomoraca na stranim brodovima

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović razgovarao je juče, prvog dana radne posjete, sa predstavnicima EMSA-e. Nakon kratkog upoznavanja sa dugom pomorskom tradicijom pomorstva u Crnoj Gori poželio uspješan rad očekujući da će rezultat njihove posjete biti pozitivan. Cilj nam je, po riječima ministra Brajovića da dominantno regulišemo sva prava i obaveze pomoraca, kojih u Crnoj Gori ima preko 4 000, a koji u ovom trenutku većinom plove na stranim brodovima.

Službe Evropske komisije dostavile su maja 2014. godine Ocjenu sistema obrazovanja, obuke i izdavanja ovlašćenja u oblasti pomorstva u Crnoj Gori na osnovu Izvještaja o inspekciji Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) i dobrovoljnog korektivnog plana. Praktično sprovođenje novih zakona i procesa ne može se potvrditi na zadovoljavajući način samo pregledom dokumenata, već je ova posjeta bila neophodna, kazala je predstavnica EMSA-e Monika Malinska.

Dodatnom inspekcijom procijeniće se u kojoj mjeri Crna Gora ispunjava zahtjeve koje Evropska Unija pred njom postavlja i eventualno rokovi za otklanjanje određenih nepravilnosti. Treba naglasiti da shodno Direktivi 2008/106/EZ o minimalnom stepenu obuke pomoraca, države članice Evropske unije mogu, shodno pomenutom Pravilu I/10, priznati ovlašćenja koje su izdale države koje nijesu članice EU samo na osnovu priznavanju EU, koje se realizuje posredstvom Odluke Komisije.

Sa predstavnicima EMSA
Sa predstavnicima EMSA

Naredna tri dana delegacija EMSA-e, koju osim Monike Malinske iz Odsjeka za obuku pomoraca čini Katarina Ramoš, posjetiće Lučku kapetaniju i Fakultet za pomorstvo Kotor. Ministarstvo će na kraju posjete, u petak 20.marta 2015. biti upoznato sa preliminarnim zaključcima koji će biti delegirani Evropskoj komisiji.

Najčitanije