7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kroz međunarodni projekt CONFISH uče Komižane kako brinuti o hobotnicama i škampima

Škamp

Udruženje za prirodu, okolnu i održivi razvoj Sunce i Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu provode međunarodni projekt CONFISH (Connectivity among Mediterranean fishery stakeholders and scientists resolves connectivity of fishery populations), koji povezuje mediteransku ribarsku i naučnu zajednicu u smjeru razvoja održivog ribarstva.

Cilj projekta je promicanje prijenosa znanja između lokalne zajednice (uključujući prvenstveno ribare, ali i ostale uključene u upravljanje, iskorištavanje i zaštitu Mediteranskog ribarstva) te naučnike iz područja ribarstva, ekologije i evolucije.

CONFISH projekt počinje s ciklusom radionica koje imaju za cilj uključiti zajednicu Komiže u raspravu o stavovima i očekivanjima veznim uz budućnost ribarstva, te rasprostranjenosti, statusu i procjeni populacija hobotnice i crvenog škampa.

Prva od tri trosatne radionice održat će se u Kulturnom centru Ivan Vitić 28.03.2017 s početkom u 17 sati. Cilj radionice je poboljšati razumijevanje povezanosti lokalne zajednica i mora, s naglaskom na ribarsku zajednicu. Naglasak će biti stavljen na očekivanja zajednice glede svoje budućnosti temeljene na identifikaciji problema u području ribarstva koji mogu utjecati na dobrobit i blagostanje zajednice.

Sudjelovanje zajednice je ključno za oblikovanje budućnosti ribarstva, jer ribarstvo je svakodnevica Komiže. Aktivno sudjelovanje svih povezanih s ribarstvom, izravno ili neizravno, neophodno je za raspravu o budućnosti Komiže.

U ponedjeljak 27.03.2017. u 10:00 sati u Konobi Robinson bit će organizirano neformalno druženje, uz malu zakusku za sve one koji žele se žele upoznati s CONFISH projektom i njegovim aktivnostima koje će se provoditi u Komiži u sljedećih godinu i pol dana. Uz Komižane, u projektu su obuhvaćene i ribarske zajednice Patti iz Italije i Palamos iz Španjolske.

Najčitanije