16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodna konferencija o održivoj marikulturi

Mušlje
Mušlje

Zbog stagnacije ribolova te rastućeg trenda konzumiranja zdrave hrane bogate visoko vrijednim bjelančevinama akvakultura je danas jedna od najbrže rastućih gospodarskih sektora u svijetu. Razvojna agencija Šibensko – kninske županije slijedi taj trend i izazov pa provodi projekt Code Aquaculture “Suradnja za marikulturu”, a 20. aprila ove godine u Šibeniku će, u okviru njega, organizirati međunarodnu konferenciju „Održiva marikultura – temelj plavog rasta i gospodarskog razvoja Šibensko-kninske županije”.

Na četiri panela izlagat će predstavnici javnog i privatnog sektora marikulture iz Hrvatske i Norveške. Bit će predstavljeni i rezultati Studije te potaknuta rasprava o održivoj marikulturi u Hrvatskoj. Iz Razvojne agencije pozivaju sve zainteresirane dionike da se pridruže raspravi i svojim sudjelovanjem na konferenciji daju doprinos razvoju održive marikulture u županiji.

Poznato je da je, unatoč bogatim resursima marikultura u Hrvatskoj, pa tako i u Šibensko – kninskoj županiji nedovoljno razvijena. Valja napomenuti i da u Šibensko – kninskoj županiji postoji duga tradicija marikulture. Upravo zbog te tradicije i velikog potencijala Razvojna agencija se u 2016. godini javila na natječaj koji su raspisali programa Europskog gospodarskog prostora i Norveški fond i dobila novac za projekt koji je nazvan Code Aquaculture (Suradnja za razvoj u marikulturi), a predstavlja temelj za održivo upravljanje marikulturnim resursima na cijelom području Šibensko – kninske županije.

U toku je izrada studije „Mapiranje resursa i održivo upravljanje sektorom marikulture u Šibensko-kninskoj županiji” koja će poslužiti kao kvalitetna podloga za planiranje razvoja marikulture, a njezini rezultati bit će predstavljeni upravo na ovoj međunarodnoj konferenciji.

Bit će određene i nove pogodne lokacije za uzgoj i iskristalizirani prijedlozi za daljnju diversifikaciju (novih) uzgojnih vrsta. Na izradi te studije uz Razvojnu agenciju Šibensko-kninske županije, kao nositelja projekta, sudjeluju i tvrtka CroNoMar iz Šibenika i Institut Nofima AS iz Norveške. Usporedo s tim priprema se i projekt Centra za marikulturu koji će uključivati i Purifikacijsko – otpremni pogon na novi natječaj iz istoimenog programa.

Inače, ukupna površina koja je u Šibensko – kninskoj županiji pod koncesijama za marikulturu u iznosi oko 407 200 četvornih metara, a godišnje se proizvede oko 4 250 tona ribe i školjaka što čini trećinu hrvatske proizvodnje.

Šibensko područje prepoznatljivo je kvalitetnim školjkama koje rastu na ušća rijeke Krke. Prve pisane podatke o tome dao je davno i šibenski humanista Juraj Šižgorić 1487. godine u svom djelu “O smještaju Ilirije i grada Šibenika” u kojem spominje školjke iz šibenskog kanala čuvene po njihovom osebujnom okusu i obilju na tamošnjim prirodnim rastilištima. Osim Šižgorića spominje ih i hvali i talijanski zoolog C. Marchesetti u svom djelu „Studija o ribolovu i izlovu na istočnoj obali Jadrana” iz 1882. godine.

www.mok.hr

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije