8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Maslinari sa Korčule u posjeti barskim maslinarima

Maslinari-Korculani-Bar
Maslinari-Korculani-Bar

Tokom proteklog vikenda predstavnici Društva maslinara Bar su ugostili predstavnike maslinarskog udruženja “Vela Luka” iz istoimenog grada sa ostrva Korčule.

Prijateljstvo sa maslinarima sa Korčule, Barani su sklopili prije dvije godine kada su, u okviru zajedničkog projekta “Tradicionalno maslinarstvo kao dio prekogranične turističker ponude” bili na studijskom putovanju u Italiju, te zajedno pohađali obuku za senzorske ocjenjivače djevičanskih maslinovih ulja.

Poznati maslinar i ugostitelj Dino Bećović je u svom restoranu “Kaldrma” ugostio hrvatske maslinare, koje je predvodio predsjednik njihove udruge Ranko Surjan. Tu su, kroz prijateljski razgovor, razmjenili iskustva o trenutnoj situaciji u maslinarstvu u Vela Luci i Baru. Gosti sa Korčule su rekli da je kod njih, za razliku od Bara, ipak bilo berbe maslina i da su uz intezivnu zaštitu i ranu berbu uspjeli da dobiju odrđene količine kvalitetanog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Tokom dvodnevnog boravka u Crnoj Gori, Barani su za svoje prijatelje organizovali posjetu Starom gradu, urbanom dijelu Bara, Staroj maslini i ostalim kulturno istorijskim znamenitostima Bara.

Posjeta je bila na obostrano zadovoljstvo, učvršćena su stara prijateljstva i uspostavljena nova, a Barani su dobili poziv da u što skorijem vremenu prijateljima sa Korčule uzvrate posjetu.

Najčitanije