Mala barka 2 – Očuvanje pomorske baštine Sjevernog Jadrana

Photo: Boka News - Krk
Photo: Boka News – Krk

Grad Krk bi, možda već i dogodine, napokon mogao ostvariti svoj dugo priželjkivani projekt usmjeren očuvanju i prezentiranju bogate maritimne baštine svojih pomorstvu i ribarstvu okrenutih stanovnika. Već neko vrijeme od predstavnika krčke gradske uprave osmišljavan projekt uređenja izložbeno-muzejskog prostora u sklopu kojeg bi se, na primjeren način, široj javnosti napokon prikladno predstavila bogata maritimna baština i s tim povezana kulturno-povijesna ostavština žitelja grada i otoka Krka sad je, sudeći po raspravi i zaključcima kolegija krčkoga gradonačelnika Darija Vasilića, dobio nov, snažan vjetar u leđa. Bit će, naime, uključen u već dijelom ostvaren, ali i za nastavak realizacije pripremljen projekt »Mala barka 2 – Očuvanje pomorske baštine Sjevernog Jadrana«, piše Novi list.

Projekt sufinanciran sredstvima EU-ovog fonda za regionalni razvoj (Program suradnje INTERREG V-A Slovenija– Hrvatska 2014-2020), vrijedan je više od 2 milijuna eura i nastavak je uspješnog projekta »Mala barka« u sklopu kojeg je, ne tako davno, realiziran Interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine Ekomuzeja Mošćenička Draga.

Krčki dio 120.000 eura

Riječ je o pomno uređenom i izlošcima opremljenom objektu unutar zaštićene cjeline u kojem se tematika maritimne baštine, odnosno elementi ribarstva, pomorstva i tradicionalne brodogradnje predstavljaju na način prilagođen suvremenim muzeološko-izlagačkim trendovima.

Sličan bi sadržaj, kaže nam gradonačelnik Vasilić, žiteljima i posjetiteljima uskoro trebao biti ponuđen i u povijesnom središtu grada Krka, u prostoru nekadašnje knjižnice »Pontes« u Frankopanskoj ulici. Nakon što je ovog ljeta između Grada i Primorsko-goranske županije (koja je u tom prekograničnom projektu vodeći partner s hrvatske strane) sklopljen sporazum o nenaplatnom korištenju poslovnog prostora, tu bi uskoro trebao izrasti interpretacijski centar pomorske baštine za potrebe provedbe projekta Mala barka 2.

Plan je, što se krčkog dijela tiče, »težak« nešto manje od milijun kuna, a uređenje i opremanje spomenutog prostora trebalo bi biti ostvareno zahvaljujući suradnji Grada, PGŽ-a i Pomorsko-povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. – Grad je već izradio muzeološki koncept, odnosno idejno-izvedbeno rješenje koje će biti temelj realizacije ovog zanimljivog i za pretpostaviti vrlo atraktivnog projekta pa smo sad u poziciji da s potpunom sigurnošću možemo računati na sredstva koja nam se stavljaju na rasploganje slijedom spomenutog INTEREG programa, kaže Vasilić. Zahvaljujući dodijeljenom europskom novcu (u kunskoj protuvrijednosti 120 tisuća eura), u tom danas neiskorištenom gradskom poslovnom prostoru već tijekom 2017. godine bit će uređen kompleks u sklopu kojeg će, na suvremen i interaktivan način, biti prezentirana pomorska, ribarska, tradicijsko-brodograđevna, pa čak i sportsko-jedriličarska baština moru oduvijek okrenutih Krčana.

Ploveći eksponati

Taj će se sadržaj, uvjeren je krčki gradonačelnik, upravo idealno uklopiti u cjelokupno ozračje starogradske jezgre, ali i u niz već pokrenutih aktivnosti krčkih zaljubljenika u tradicijska plovila i maritimnu baštinu koji su, posebice posljednjih godina, već učinili niz konkretnih koraka i aktivnosti. To se, između ostalog, odnosi i na realizirane projekte obnove i revitalizacije više tradicijskih plovila koja danas, na svojim vezovima u luci, služe i kao svojevrsni »ploveći eksponati«, ali i manifestacije poput već nadaleko poznate regate tradicijskih plovila Krčka jedra, koja je postala prepoznatljiv brend grada Krka i njegove turističke ponude.

U svakom slučaju, zahvaljujući novcu koji će u najvećoj mjeri doteći iz europskih izvora, u prostoru nekadašnje knjižnice Pontes već početkom iduće godine trebali bi početi opsežni građevinski radovi koji bi, sukladno planovima vodstva Grada, novi interpretacijski centar pomorske baštine Krčanima trebali donijeti već do konca sljedeće, ili najkasnije do početka turističke sezone 2018. godine.

www.novilist.hr

Izvorhttp://www.pomorac.net/
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.