14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Maketa gajete odnedavno Hrvatski otočni proizvod

suvenir gajeta

Suveniri Muzeja betinske drvene brodogradnje nedavno su dobili oznaku Hrvatski otočni proizvod, doznajemo u toj ustanovi. Za oznaku Hrvatski otočni proizvod, prijavili su drvenu maketu betinske gajete, te privjeske izrađene po uzoru na elemente tradicionalne brodske opreme ili alate u brodogradnji, bigot, bucel, radanča, soha, paj i planja. Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU stigla im je potvrda da su za te proizvode dobili potvrdnu ocjenu stručne komisije.

Inače, oznaka vizualnog označavanja Hrvatski otočni proizvod namijenjena je poticanju razvoja otočne proizvodnje kroz prepoznatljivost i jačanje konkurentnosti otočnih proizvoda na tržištu, kažu u betinskom muzeju.

Na ovogodišnji natječaj Ministarstva regionalnog razvoja aplicirali su, dodaju, kako bi dodatno naglasili vrijednost njihovih autentičnih suvenira koji se izrađuju lokalno, u mjesnim radionicama.

Većina dijelova izrađena je od drva koje se može nabaviti na otoku Murteru, a njihovi izrađivači su zaljubljenici u otočnu kulturu, rukotvorstvo i izvrsni poznavatelji tradicijskih motiva. Autori suvenira su Darko Škevin i Nikola Bosna.

-Suveniri se rade u malim serijama, s ljubavlju i pažnjom. U Muzeju želimo poticati otočnu proizvodnju i kreativnost domaćih izrađivača suvenira. Tematski se inspiriraju stalnim postavom Muzeja, ali i sveukupnom kulturnom baštinom otoka Murtera. S veseljem iščekujemo i objavu naših suvenira u katalogu Hrvatskog otočnog proizvoda – poručuju iz Muzeja betinske brodogradnje.

Foto:MBB

www.sibenik.in

Najčitanije