20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Macaburjeli mljetskih ribara

Mljet izložba

U polivalentnom i multimedijskom centru “Stara skula” u Nacionalnom parku Mljet, etno selu Goveđari, otvorena je izložba macaburjela 39 mljetskih ribara, uz prigodan program klasične glazbe, filmsku projekciju ribanja i korištenja toga ribarskog alata.

Više od 60 posjetitelja stanovnika i njihovih gostiju stvorilo je na terasi “Stare skule”, uz svjetlo svijeća, sjajnu atmosferu radoznalosti za program te za razgovor i upoznavanje s macaburjelima i ribarima.

Izložbu su, uz vodstvo kustosa Marina Perkovića, vodili Ivan Matana Kikser i Zoran Luković Zuko, koji su uz pomoć filmskog materijala i govor o ribanju i korištenju macaburjela dali priliku najstarijem ribaru iz Babinih Kuća Nikoli Stražičiću Keferu i Petru Matani Fuliju iz Goveđara da prikažu događaje i dogodovštine s mora. Uloviti morsku svinju u Mljetskom kanalu koja se najela ribe doista je raritet. Fešta za veliku obitelj i pamćenje.

Macaburjelom uništiti izvanbrodski motor Tohatsu, te preživjeti ubod škrpine, gruja ili murine doista su problemi koje treba znati sanirati. Etnologinja Branka Hajdić i povjesničar Ivo Dabelić Grmuško uživo su dali svoj doprinos izložbi macaburjela kao hladnog oružja. Galerija “Stara skula” dodatno je sadržajno izložila dio svojih plakata, članaka iz novina i umjetničkih djela iz fundusa Galerije “Stara skula” uz stari tkalački stan.

Neminovno se otvorila priča o željenome muzeju otoka Mljeta i brojnim stručnim muzejskim zbirkama, posebno etnografskoj, prirodoslovnoj, povijesnoj, ribarsko-oceanološkoj, itd. Pitanje nazivlja ribarskog alata otvorilo je temu mljetske štokavice, rječnika, gramatike, pravopisa. Akademik Branimir Gušić i njegov doktorat o Mljetu iz 1929. godine te specificirani etnografski članci traže uspostavljanje muzejskih i ostalih sadržaja važnih za postojanje Mljećana i današnjeg turizma postmodernog društva.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije