16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Lučka kapetanija Dubrovnik do polovine avgusta izrekla blizu 100.000 € kazni

Kontrola na moru u RH

Lučka kapetanija Dubrovnik je do polovine avgusta izrekla ukupno 700.450 kuna (blizu 100.000 eura) kazni zbog prekršaja u pomorskom prometu i na pomorskom dobru.

Samo tokom jednodnevne akcije „Sigurna plovidba 2017.“ prošloga tjedna izrekla je kazni u vrijednosti za 120.450 kuna. Dubrovačka Lučka kapetanija pokazala se u ovoj akciji najefikasnija, odnosno najprihodovanija jer je izdala gotovo polovinu vrijednosti svih novčanih kazni iz ove akcije koja je provedena na razini države.

Čak 350 pregleda

U Akciji “Sigurna plovidba 2017.” naime sudjelovalo je 90 službenika iz svih 8 kapetanija i 72 ispostave, a inspekcijski nadzor na moru proveden je sa 32 plovila kojima je obavljeno ukupno 350 pregleda među kojima je utvrđeno ukupno 146 prekršaja na temelju Pomorskog zakonika, odnosno, Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe. Sudionicima u pomorskom prometu, kojima su utvrđeni prekršaji, izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 307.810 kuna.

Tijekom akcije proveden je nadzor nad 33 putnička broda i 261 brodicom i jahtom (146 domaćih i 115 stranih), dok je u kategoriji nadzora sidrišta (koncesioniranih) obavljeno 24 pregleda. Lučka kapetanija naime kontrolira i vezuju li se jahte na nedozvoljenim područjima gdje su prirodne plaže što se na našem području najčešće događa oko otoka Lokruma.

U kategoriji nadzora brzine plovidbe obavljen je nadzor nad 76 sudionika u pomorskom prometu te je izrečeno isto toliko prekršajnih naloga. Poražavajuća je to statistika ističu iz Ministarstva, jer se od ukupnog broja izrečenih prekršajnih naloga gotovo pola odnosi na glisiranje i prekoračenje dopuštene brzine pri plovidbi unutar 300 metara od obale, a što je najčešći i najopasniji prekršaj i radnja, kojom se izravno ugrožava sigurnost kupača i drugih sudionika u pomorskom prometu.

No ne nadziru Odjeli inspekcije Lučkih kapetanija samo sigurnost plovidbe, pomorska inspekcija mjerodavna je i za nadzor pomorskoga dobra, što znači i koncesioniranih plaža te također i bespravne gradnje na pomorskom dobru. A toga svakim danom primjećuju građani ima sve više. Privatizira se pomorsko dobro, bespravno se postavljaju redovi ležaljki, kajaka, pedalina i građanima oduzima prostor za kupanje.

Redovito na društvenim mrežama, a i preko medija Dubrovčani pa i građani širom Županije dojavljuju o bezobzirnom ponašanju koncesionara i nositelja koncesijskih odobrenja na plažama, okupiranju plaža ležaljkama, zabrani prilaska nekim hotelskim plažama, bahatom zabranom unošenja hrane i pića na plaže i ”pretresanju’ torbi kupača, glisiranju u blizini plaža…

Ovoga ljeta svjedočili smo protestima građana zbog takvog ponašanja koncesionara i nositelja tzv. koncesijskih odobrenja na plažama bez koncesionara, a čak je i Županija dubrovačko-neretvanska objavljujući deset gradskih plaža pod koncesijom izvijestila koje su točno dužnosti i ovlasti svakoga koncesionara, odnosno što sve smije, a što ne. Prije svega pristup moru nikome i nigdje nije ograničen.

Bespravna gradnja

Sve to treba nadzirati inspekcija Lučke kapetanije, a ona je na dubrovačkom području obavila od Nove godine do Velike Gospe ukupno 517 nadzora. Lučka kapetanija Dubrovnik obavila je 17 nadzora na pomorskom dobru. Samo ove sezone kupanja inspekcija je uredovala na plažama pod koncesijama te obavila 10 nadzora koncesioniranih plaža, navode iz Ministarstva, no ne i broj o izdanim rješenjima o uklanjanju štandova, ležaljki, taraca s pomorskog dobra te kaznama. Od početka ove godine Lučka kapetanija Dubrovnik poduzela je i sedam inspekcijskih nadzora bespravne gradnje na javnom pomorskom dobru, no iz odgovora Ministarstva pomorstva nije vidljivo je li više puta izlazila u nadzor na istim lokacijama, ili se ‘u moru’ gradilo na više lokacija.

Najčitanije