8 C
Kotor

Slušaj online radio

Lokacije na Adi Bojani uskoro na tenderu: Posebni uslovi važiće za ribare

Iz “Morskog dobra” tvrde da za zakup vlada veliko interesovanje stanovništva i stranaca

Ada Bojana

Ribarske kućice na Adi Bojani uskoro će biti ponuđene na tenderu, na kojem će posebni uslovi važiti za osobe sa dozvolom za ribarenje.

Iz “Morskog dobra” odgovoreno je da će konkurs raspisati uz saglasnost Vlade.

Navode da će precizirati posebne uslove za zakup zemljišta na kojima su ribarske kućice, uvažavajući njihovu autentičnost i kulturološki značaj.

Ističu da su uvažili inicijativu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i zahtjeve Udruženja ribara i Nevladine organizacije Ribari sa Bojane, da se za osobe koje imaju dozvolu za bavljenje privrednim ili sportsko-rekreativnim ribolovom definišu posebni uslovi za zakup zemljišta na obalama Bojane.

“Javno preduzeće je, na osnovu odluke Upravnog odbora, privremeno izuzelo objekte čiji vlasnici posjeduju dozvolu za privredni, odnosno sportsko-rekreativni ribolov. U toku je pribavljanje saglasnosti Vlade na predmetni javni poziv. U cilju očuvanja autentičnosti i kulturološkog značaja ribarskih kućica na obalama Bojane, preciziranjem posebnih kriterijuma i dobijanjem saglasnosti Vlade, privremeno izuzete lokacije će biti obuhvaćene tenderskim postupkom u narednom periodu”.

Od oktobra prošle godine, tendersku proceduru za period do 2018. prošlo je blizu 400 objekata koji su obuhvaćeni Katalogom privremenih lokacija.

“Popisani su postojeći objekti i predviđeni novi, što čini ukupan broj od 573 lokacije. Kako je postupkom do sada obuhvaćeno oko 400 lokacija, isti postupak biće sproveden za još 173 lokacije”.

Iz “Morskog dobra” navode da vlada veliko interesovanje stanovništva, ali i stranaca, za zakup zemljišta.

/Samir Adrović/

Najčitanije