16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Lionfish ugrožava i Mediteran

Lionfish
Lionfish

Rast temperature mora u Mediteranu doveo je do pojave opasne ribe lav i u tom moru.

Ova proždrljiva riba već je kolonizirala vode oko Kipra gdje je viđeno najmanje 23 primjerka, a šest ih je izvađeno iz mora. Koliko je ta vrsta invazivna pokazuje i činjenica da se u samo godinu dana raširili na cijelu jugoistočnu obalu Cipra, a znanstvenici apeliraju na ribare i ronioce da uklone ribu iz mora, ako je primijete. Ova invazivna, grabežljiva riba inače dolazi iz Južnog Pacifika i Indijskog oceana.

Obzirom na nedavno proširenje i produbljenje Sueskog kanala, problem se može samo još povećavati. Sada je u Mediteranu preko 1000 vrsta koje ne pripadaju tamo izvorno, ali riba lav jedna je od najopasnijih. Ubodi njenih bodlji su rijetko smrtni za ljude, ali su nevjerojatno bolni, uz povraćanje i teške probleme disanja, a smatra se da će imati negativan utjecaj na ekosustav i lokalne ekonomije. Unatoč upadljivoj boji i polaganim pokretima, čak ni morski psi joj ne prilaze što tim ribama daje slobodu da se hrane i unište druge vrste koje održavaju alge pod kontrolom.

Na Kubi je prvi puta opažena 2007. godine. Karipske zemlje organizirale su summit da dogovore kako se boriti protiv njezine invazije. Kuba, Kolumbija i Bahami ohrabruju svoje stanovnike da je love i jedu i tako im smanje broj. Restorani su je počeli nuditi na jelovnicima jer ima bijelo, sočno meso, a u Japanu se smatra delicijom.

Najčitanije