8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Lignje se razbježale kad su vidjele kakva je ekipa izišla na more

Pobjednici
Pobjednici

Članovi posade brodice Gariful Hvar s voditeljem Ivanom Smirčićem, pobjednici su tradicionalnog natjecanja u lovu na lignje PIŠKA fondo 2016., u organizaciji išćanske mladeži i prijatelja. Bilo je i onih koji nisu osjetili slast ulova, poput brodice American dream, u vlasništvu Berislava Babajka te Alda Čobanina i Tonija Antišina, koje su se vratile u išćansku luku bez ljoge. Zaključak Išćana – nikada lošije.

Ipak, po količini ulova u kojemu je sudjelovalo 29 brodica sa osamdesetak ribara lignjolovaca, prednjačili su gosti. Polovica natjecatelja pristigla je sa svojim plovilima na otok Ist s Puntamike, Dikla, Silbe, Premude, Dugog otoka, Ugljana, Murtera, Kaštela, otoka Hvara. Sveukupni ulov nešto više od 50 kilograma, po brodici ispod dva kila, dok je u prosjeku svaki lignjar ulovio nekih šezdesetak deka, iliti tri lignjice.

Uvod u natjecanje

Fešta je trajala tri dana, započela je u petak 9. prosinca a trajala do nedjelje. Slavio se blagdan sveti Nikola, u išćanskom žargonu Mikulina, ali sa zakašnjenjem od tri dana. Čekao se vikend. Za Išćane je proslava Mikulina nešto posebno, pa su svi odreda željeli to proslaviti u društvu svojih sumještana, zaljubljenika otoka i ribolovaca. Na okupu za bogatom večerom našlo se 154 uzvanika, svih generacija. U isto vrijeme plesali su i pivali didi, nane, očevi, matere, dica i unuci. Članovi splitskog sastava Iskon izveli su miks domoljubnih, ljubavnih i mediteranskih pjesama, s jednom stankom u čak četiri sata nastupa uživo. Splitski trio čine basist Marko Pecotić Peco, pobjednik Splitskog festivala, gitaru svura u pjeva Vedran Roguljić, dok je bubnjar Duško Radić. Mnogi mještani okušali su svoje glasnice u solo produkciji, koristeći mikrofone splitskog sastava, poput vlasnika gostionice „Carruba” Davora Segarića, glavnog organizatora trodnevne fešte Tonija Broka… Veselje je završilo s refrenom „Tuce bura, tuce peta ura”.

Za spremanje domaćih delicija pobrinule su se vrijedne ruke išćanskih žena i njihovih jačih polovica, a uštimani kuharski orkestar predvodili su iskusni ugostitelji, skiperi i kapetani na stranim jahtama. U gostioni Carruba pripremale su se pečenke, u isto vrime „točalo” se meso i domaći krumpir u šest gigantskih peka. Obol svemu dali su poznati zadarski ugostitelj Nikola Katalinić te Išćanin Dasen Brok. Digitalci su škljocali, kao i pametni mobiteli, a poznati turistički djelatnik Dragan Segarić bio je najaktivniji.

Lignje ni na vidiku

U subotu ujutro uz konzumaciju pršuta, domaćeg sira, inćuna, sokova i vina crnjaka, glavni organizator kapetan Toni Brok poručio je natjecateljima da se potrude uloviti što više „oliganja” kako bi bar malo nekome uljepšali dan jer sav ulov od prodaje ide u dobrotvorne svrhe za potrebe zadarske Lige protiv raka. Moja malenkost našla se u brodici Grašo u vlasništvu braće Nena i Dejana Baranića. Braća Baranić ugostila su svog dugogodišnjeg prijatelja Kaštelanca Davora Kurjaka. Punih pet sati motor se nije gasio. Isprobavale su se razne pozicije, od otoka Škarde, Vodenjaka, Galijole, Trameke, Zapuntela, Molata… okretalo se, vozilo, lelalo, vraćalo na već prijeđene pozicije. Lignjarilo se ispred slikovitog otočića Funastrela, hridi koja podsjeća na brod i kamenu sfingu. Škardska vrata, na dubini od sedamdesetak metara, najbolji su brakovi za ulov gofa. Tek nakon više od tri sata na peškafondu se pojavila prva lignja, težine ispod dvadesetak deka. Pomalo dišperani, jer liganja nigdje na vidiku, provjeravamo što je s drugim lignjolovcima. Javljaju nam iz brodice Puntamičana Petra Mičića kako je i kod njih skoro pa katastrofa. Svi pokazatelji govore da subota 10. prosinca nije večer liganja.

Razočaranje u sumrak

Pred sumrak nešto se i ulovilo, u našem brodu lašći se svega devet komada, nijedna nema više od kvarat kila. Pri mjerenju sveukupnog ulova jezičak na vagi najviše se popeo na 6,25 kilograma, upravo toliko je ulovila pobjednička ekipa hvarskog broda Gariful. Svega tri posade ulovile su više od pet kilograma.

Nakon vaganja i dodjela pehara, priznanja, vrijednih nagrada i kolajna za sve nazočne pripremio se bogat ribarski meni, brudet od liganja te za one gušticire kojima je liganja „priko glave”, mesna mješancija u kreaciji 33-godišnjeg kapetana Tonija Bruka. Uz gitaru, harmoniku pjevalo se i plesalo do svitanja.

U nedjelju nakon doručka, konzumacije domaćih delicija, pršuta, sira, inćuna, Išćani su u veselom raspoloženju s pjesmom na usnama ispratili svoje goste.
PIŠKA(fondo) 2016.

1. Tutti fruti-voditelj Leo Hromin 2.15 kg
2. ZUMBA ZUMBA – Mita Mičić 2 kg.
3. Novi Park – Ante Brok 2.10 kg.

/zadarskilist.hr/

Najčitanije