18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Lastovu prvi otočki sustav javnih bicikala

Lastovo
Lastovo

Opština Lastovo je pokrenula prvi otočki sustav javnih bicikala, do sada najegzotičniji takav projekt u Evropi i time ušla u društvo više od 100 nextbike destinacija u svijetu, koje nude cjenovno najpovoljniji,  najzdraviji i najzeleniji oblik prijevoza, priopćeno je iz Nextbikea, a prenosi poslovni.hr.

Nextbike je izvijestio kako je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost subvencirao 80 posto projekta, čime se dokazuje dugoročan fokus i konkretna podrška projektima održive mobilnosti. Uz načelnika Općine Lastovo Lea Katića i suradnike, u vožnji biciklima uživali su predstavnici Turističke zajednice, organizatori popratne manifestacije “LA. Colonia”, Heritage Go Pro, te znatiželjni mještani i posjetitelji.

Napominje se kako svi korisnici koji se registriraju na Lastovu, sustave javnih bicikala mogu koristiti u osam gradova Hrvatske, uskoro u 12, i više od 100 gradova svijeta. Nextbike bicikli na Lastovu imaju dvije stanice koje su samoodržive, napajaju se pomoću solarnih panela, postavljaju brzo i jednostavno i mogu se premještati ovisno o potrebama korisnika, saopšteno je.

Javni bicikli opremljeni su tehnologijom za praćenje u realnom vremenu, automatskim Shimano mjenjačem, košaricom i drugim elementima sigurnosti na cesti, izuzetno su robusni i otporni na sve vremenske uvjete. Unajmljuju se jednostavnom i brzom registracijom u sustav putem web stranice. Aktiviranjem nextbike korisničkog računa, u iznosu od 79 kuna, iznos ostaje na računu za unajmljivanje bicikala pri čemu je prvih 30 minuta besplatno svaki dan. U slučaju kvara osigurana je servisna služba Komunalca Lastovo.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije