14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kruzerom otplovili iza južne polarnice i postavili svjetski rekord!

Kruzerom otplovili iza južne polarnice i postavili svjetski rekord!

Na svojem posljednjem krstarenju Antarktikom ove godine, kruzer ‘Seabourn Quest’ brodarske kompanije ‘Seabourn Cruise Line’, 15. veljače prešao je južnu polarnicu te oko osam sati ujutro bez pomoći ledolomca doplovio do pozicije 66 stupnjeva i 54 minute južne zemljopisne širine te se upisao kao najveći putnički brod na svijetu koji je uspio doploviti toliko duboko na jug.

Sante veličine Lokruma

Rekord je postignut zahvaljujući i hrvatskim pomorcima, članovima stručnog tima za plovidbu u polarnim područjima na ‘SeabOurn Questu’, safety časniku Danijelu Zečeviću, staff kapetanu Marinu Miškoviću i prvom časniku, Dubrovčaninu Maru Zedničeku. Kako nam javljaju naši pomorci, zbog ledenog pokrivača kruzer se na toj poziciji morao zaustaviti, a daljnja plovidba bila je moguća tek uz pomoć ledolomca. Naši se pomorci nadaju kako će već sljedeće sezone, ako ih vrijeme posluži, oboriti ovogodišnji rekord i otploviti još dalje na jug. Ostatak dana proveli su okruženi santama leda veličine otoka Lokruma te s desetak gumenih čamaca poveli putnike u obilazak jedinstvenih bijelih gromada, a oni najhrabriji to su napravili u kajacima.

Inače kruzer ‘Seabourn Quest’ dug je 198 metara plovi na najskupljem krstarenju na svijetu, ‘Antarctic experienceu’ koje traje dvadeset dana a kreće iz Buenos Airesa u Argentini. Brod se osam dana zadržava na Antarktiku, no za putovanje ne postoji točno određena ruta.

Veslači uz kitove

Gdje će točno ići, odlučuje se na dnevnoj bazi, jer sve ovisi o vremenu koje je vrlo prevrtljivo. Tako ujutro možete imati vrhunsko sunčano vrijeme bez daška vjetra i bonacu, no sve se zna promijeniti u samo sat vremena. Kruzer prima 450 putnika o kojima brine 350 članova posade. Takav skoro podjednak omjer putnika i posade jamči vrhunsku uslugu, a kada tome pridodate veslanje kajacima uz kitove, šetnju po Južnom polu uz pingvine te vrhunski kavijar uz najbolje šampanjce te odreske od kobe govedine ili specijalitete od sabljarke, onda ne čudi da što su među putnicima često sultani, astronauti, NASA-ini znanstvenici ili zvijezde Formule 1.

Najčitanije