15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kruzer ˝Thompson Celebration˝ doveo Britance u Bar

Kruzer Bar
Kruzer Bar

Juče je u luku Bar uplovio prvi kruzer-brod engleske kompanije “Thompson”, čime je naš grad uvršten u mapu atraktivnih svjetskih kruzing destinacija, zahvaljujući zalaganju agencije “Allegra”. Planirano je da tijekom ove godine Bar posjeti još sedam kruzera sa preko 10.000 turista, što će značajno obogatiti turističku ponudu i povećati prihode lokalne privrede.

Nakon Kotora, Bar postaje atraktivna kruzing destinacija. Brod “Thompson Celebration” doveo je u Bar 1.222 turista koji su u cjelodnevnom zadržavanju obišli Stari Bar, maslinu na Mirovici, Skadarsko jezero i druge znamenitosti grada. Kapetan broda Hugh Maynard izrazio je zadovoljstvo onim što su vidjeli i srdačnom dobrodošlicom.

“Prvi put dolazim u Bar, do sada smo bili samo u Kotoru. Divno je, sljedeće godine dolazi i naš brod ‘Thompson Spirit’. Tada ću probati lokalne kulinarske specijalitete i vidjeti znamenitosti. Hvala na svemu i na toplom dočeku”, kazao je kapetan Maynard koji je objasnio da je brod u Bar došao sa Hvara, a zatim se vraća u Dubrovnik, polaznu luku, jer turisti, uglavnom iz Velike Britanije, avionom dolaze na Ćilipe i u dubrovačkoj luci se ukrcavaju na brod.

Dolazak kruzera u Bar znači još jedan iskorak u turističkoj ponudi i ekonomskom razvoju grada.
“Ovo je nešto što se dugo očekivalo i pripremalo. Početak realizacije ovog posla sigurno će doprinijeti da Bar postane atraktivna kruzing destinacija, a to zavisi i od nas. U svakom slučaju Bar ima što ponuditi i pokazati, vinske ture, Skadarsko jezero, Stari grad. Mislim da će ovi prvi utisci opredijeliti i druge da dođu. Veliki doprinos svemu dala je i Turistička organizacija i druge ustanove, a također, i mediji su značajna podrška. Prihod grada i svih koji participiraju u turističkoj ponudi može biti veći, pa su time i veće šanse za razvoj”, kazao je predsjednik općine dr. Zoran Srzentić.

Većina turista koji su doputovali kruzerom su prvi put u Baru. Rekli su u izjavi za Radio Bar i Bar info da su oduševljeni gradom, posebno Starim Barom.

“Ljudi su veoma prijateljski nastrojeni, lijepo je, vratit ćemo se ponovo”, kazali su gosti iz Velike Britanije.

Prvi kruzer u Bar je došao posredstvom agencije “Alegra”, koja je na tome radila godinama i lučke kompanije Port of Adria, čiji je većinski vlasnik turski Global ports holding i na čijim će gatovima pristajati svi kruzeri.

“Jedan veliki, dugotrajan i težak projekat je završen. Godinama smo se trudili da dovedemo kruzere u Bar. Promovirali smo Bar na svim turističkim sajmovima, od Hamburga, Barcelone, Miamija. Dobili smo povjerenje kompanije “Thompson” i sve je krenulo. Želim zahvaliti svima koji su nas podržali, predsjedniku općine, Port of Adia, Lučkoj kapetaniji, policiji, Komunalnom poduzeću. . Ponosan sam na sebe, na grad, na državu”, kazao je Mihailo Vukić, direktor agencije “Alegra”.

Global ports holding, poznati svjetski operater za kruzing, od kada je postao većinski vlasnik dijela luke, sada pod nazivom Port of Adria, promovira Bar kao novu kruzing destinaciju.

“To će donijeti novu vrijednost lokalnoj privredi, jer statistika pokazuje da svaki turista u luci u kojoj se brod zadrži, potroši oko 85 eura, ako je ponuda adekvatna. Srednjoročno planiramo dovesti 200. 000 turista u Bar, što bi značilo prihod od 17 milijuna eura”, istakla je Ceylan Erzi, marketing menadžer Global Portsa.

Za turiste s broda Turistička organizacija Bara priredila je toplu dobrodošlicu uz tradicionalno crnogorsko služenje i nacionalni folklor, a na šetalištu kralja Nikole postavljen je štand sa propagandnim materijalom TO i 30 štandova sa vinom, maslinama, uljem, medom i suvenirima.

Grupa od 61 gosta kruzera obišla je Skadarsko jezero i imala organiziran ručak u hotelu “Vir”, HTP Atlas hotels group, na Virpazaru gdje su bili oduševljeni domaćinskim dočekom i jelima nacionalne kuhinje.

Foto: Sergej Zabijako

www.barinfo.me

Najčitanije