13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Krist pod morem čuva ronioce i mornare

Kip pod morem
Kip pod morem

Mnogima je poznat prizor Isusa Krista duboko pod morem koji uzdignute glave i raširenih ruku vapi prema nebu.

No, znate li doista gdje ga sve možete pronaći? Originalna skulptura “Krista iz bezdana” nalazi se u podmorju Mediterana u talijanskoj uvali San Fruttuoso, nedaleko poznatog turističkog mjesta Portofino. Kip veličine 2,5 metra postavljen je davne 1954. godine na dubini od oko 15 metara. Ideja je to ronioca Duilija Marcantea koji se, u spomen na pogibiju bliskog prijatelja, pionira talijanskog ronjenja Darija Gonzattija, založio za postavljanje kipa Isusa na morsko dno.

Djelo talijanskog kipara Guida Galettija prvotno je bilo načinjen od gline, ali je ubrzo zamijenjeno brončanim kipom. Nedugo nakon postavljanja po Kristov blagoslov pod morem počeli su dolaziti ronioci iz svih dijelova svijeta, a “Krist iz bezdana” postao je nezaobilazna ronilačka atrakcija uvale San Fruttuoso. Idućih nekoliko godina replike Krista iz dubina osvanule su na podvodnim lokacijama diljem svijeta.

Najpoznatija je ona američka u podmorju Key Larga na Floridi izrađena iz izvornog kalupa talijanske skulpture, a ronioci je posjećuju već pola stoljeća.

Druga brončana skulptura “Krista iz bezdana” nalazi se u luci glavnoga grada karipske države Grenade (St. Georges) postavljena 1961. godine, a na Karibe je stigla kao dar talijanske mornarice St. Georgesu zbog spašavanja posade talijanskog broda Bianca C koji je uništen u požaru u istoimenoj luci.

Kip Krista pod vodom možete pronaći i u jezeru Palu kod Val Malenca na sjeveru Italije te na lokaciji udaljenoj dva kilometra od obale Malte.

Podsjetimo, i u Hrvatskoj je postojala inicijativa o postavljanju kipa Isusa Krista u prirodnoj veličini na dno Jadrana, ali na žalost nije zaživjela. Za nju se osobito zalagao velečasni Zlatko Sudac koji je kip raspetog Krista želio postaviti u podmorje špilje Katedrala kod otoka Premude.

 

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije