15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Krenuli iz Southamptona…

Regatno

Dubrovčani Peović i Paskojević krenuli iz Southamptona
Dubrovčani Peović i Paskojević krenuli iz Southamptona

m jedrilicom dugom 12,5 metara dvojica dubrovačkih mladića, Ivan Paskojević i Lovre Peović jučer su oko podne, kako je i planirano, krenuli su iz Southamptona na jugu Engleske prema Dubrovniku gdje bi trebali stići oko Božića.

– Evo krećemo iz hotela, moramo kupit ‘đezvu’, jer kako ćemo inače kuhat kavu? Partit ćemo oko podne, imamo odličnu prognozu, ali vidjet ćemo hoće li na moru zaista biti tako – poručio je Lovre Peović za Dubrovački vjesnik pred početak plovidbe duge 3000 milja kroz ralje Biskajskog zaljeva, jednog od najopasnijih plovidbenih područja na svijetu u kojem su nestale tisuće pomoraca, nevere sjevernog Atlantika te preko izbjegličkih stratišta Mediterana.

– Sinoć smo stigli jako kasno, samo pogledali brod i išli u hotel. Jučer smo se rano probudili obzirom da je brod morao ići u more do 9 sati jer su demontirali mandrač od dizalice u marini, pa smo bili u strci. Samo smo se pobrinuli da su sve rupe u dnu začepljene i brod je zaplovio. Motor je upalio iz prve, bez ikakvih problema. Nakon toga smo cijeli dan sastavljali brod, skupljali opremu od bivšeg vlasnika. Imali smo malo problema sa elektrikom, nismo mogli osposobit VHF radio-stanicu, ali uz malo snalažljivosti i izolir-trake i to se riješilo – prepričava Lovre dan prije početka plovidbe prema Dubrovniku.

– U Engleskoj, ima bit, nitko ne krca gorivo u bidone koji nisu ‘Diesel rated’. Kad sam rekao vlasniku da ću u bidon od vode nalit gorivo, šokirao se! ‘But it’s not diesel rated’ – ustvrdio je. Uglavnom, do predvečer smo obavili većinu posla, nakon čega smo otišli pojest preskupu pizzu i legli – opisuje Lovre pripremu jedrilice za putovanje koje će Dubrovački vjesnik i web portal Dubrovački.hr ekskluzivno pratiti.

Foto: Lovre Peović

www.dubrovacki.hr

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije