15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kornjača na oporavku u NP Brijuni

Morska kornjača
Morska kornjača

U Nacionalni park Brijuni stigla je na oporavak “Vatreni” – spolno zreli mužjak glavate želve s teškim ozljedama lubanje i plastrona (donjeg dijela oklopa), saopšteno je iz Javne ustanove Nacionalnog parka Brijuni.

Ističu kako je to već osma kornjača koja iz Centra za oporavak morskih kornjača Aquariuma Pula dolazi na rehabilitaciju u veliki brijunski bazen s otvorenim sustavom izmjene morske vode, smješten unutar Safari parka.

Mužjak glavate želve “Vatreni”, nazvan još i “Grande Gianni”, proveo je već godinu dana u pulskom Centru. Prije toga za njega su se brinuli veterinari iz malološinjskog Centra za oporavak morskih kornjača Plavi Svijet.

Riječ je o velikoj glavatoj želvi (Caretta caretta), strogo zaštićenoj svojti morske kornjače, veličine oklopa 70 centimetara, koja je po pronalasku bila izrazito neuhranjena, što je davalo naslutiti na problem dugotrajnog gladovanja.

“Vatreni” je naime imao duboke i gnojne rane, nije plivao, već je samo plutao. Njegovo je stanje još uvijek teško. Zbog ozljede glave slabije vidi te ne može sam doći do hrane, pa ga je potrebno hraniti posebnim štapom, na čiji vrh se postavlja riba te se čeka da je “Vatreni” zagrize.

“Vatreni” će provesti ljeto na Brijunima, u uvjetima koji su sličniji njegovom prirodnom okruženju, pa se očekuje se da će mu se u kraćem razdoblju vratiti nagon za samostalno traženje hrane, ojačati osjet mirisa i vida, čime bi se omogućio njegov siguran povratak u prirodu, ističe u priopćenju Maja Bizjak Maretti, iz Odnosa s javnošću i međunarodnu suradnju Javne ustanove Nacionalnog parka Brijuni.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije