Korčula kruzing destinacija – Dva broda sa 3000 putnika

Korčula
Korčula – Foto dubrovački.hr

Uplovljavanjem njemačkog kruzera “FTI Berlin” koji plovi pod malteškom zastavom, te nizozemskog kruzera “Zuiderdam”, jučer je u Korčuli započela glavna nautička sezona koja će prema najavama biti još uspješnija od rekordne prošlogodišnje. Prema najavama Županijske lučke uprave Korčula, svibanjske dolaske otvara 2. svibnja „La Belle de Adriatique” koji će doći i 7. svibnja, a dan kasnije stiže kruzer „Thomson Celebration” sa 1500 putnika. U svibnju su najavljena 24, u lipnju 26 dolaska, među njima i najveći Queen Elizabeth s 2000 putnika, dok srpanj bilježi nešto manje kruzera (16). U kolovozu se može očekivati 21 kruzer, zatim slijedi rekordni rujan s 28, listopad s 20, studeni s 11 i prosinac s devet kruzera.

Nažalost, zbog jače tramuntane oba su broda jučer morala potražiti sidrenje u Pelješkom kanalu, odakle su se putnici prevozili brodskim čamcima do korčulanske rive. Da nije bilo jačeg vjetra, kruzer “FTI Berlin” 140 m bi inače mogao pristati uz rivu, ali ne i Zuiderdam” zbog velike dužine od 285 metara, tako da se već godinama upozorava da je Korčuli potrebna veća luka. U malom srednjovjekovnom gradu Korčuli koji broji tri tisuće stanovnika, danas je šetalo i uz pomoć vodiča obilazilo kulturno povijesne znamenitosti preko tri tisuće putnika, što pokazuje da je Korčula za kruzere važna i atraktivna destinacija, odmah poslije Dubrovnika. To je potvrdio Rao Novaković, predstavnik dubrovačke agencije REA, u čijem je aranžmanu brod “Berlin” s 420 putnika došao u Korčulu iz Krfa, a poslijepodne nastavlja plovidbu prema Hvaru, Splitu i Veneciji.

Grdosija „Zuiderdam” koji ima 1896 putnika i 820 članova posade doplovio je iz Kotora prema Splitu, i jučer je posebno privlačio pozornost s obale. Pripada najmodernijoj Vista klasi, kompanije Holland America Line, s 11 paluba za putnike i 14 liftova. Na ovom brodu se nalazi veliki broj umjetničkih djela, kao što je slika kraljice Beatrix, poznate pop ikone i umjetnika Andy Warhola, medaljoni Franka Lloyda Wrighta. Aluminijska vrata lifta inspirirana art deco radu New York Chrysler Building a, kao i cvjetna slika Charlesa Bena.”Zuiderman” je izgrađen je 2000. godine u Italiji i poznat je u svim svjetskim lukama, na sebi ima sve usluge za putnike kao u nekom većem gradu, kao: između ostalog, noćni klub, soba za kartanje, fitnes centar, spa & wellness, sauna, salon ljepote, nutarnje i vanjske bazene, biblioteku, internet centar, program za djecu, prodavaonice, zdravstveni centar.

Izvorhttp://www.pomorac.net/
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.