15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Komiža – Oštećene kuće ima i povrijeđenih

Komiža - Photo Crometeo
Komiža – Photo Crometeo

Otok Vis posljednjih mjeseci nema sreće s vremenskim (ne)prilikama. Nakon što su krajem godine ovaj srednjodalmatinski otok pogodile ekstremne oborine, tijekom jučerašnjeg dana Vis je bio na direktnom udaru ciklone Mirjana.

Iako je nevrijeme bilo najavljeno, a MeteoAlarm potpuno ispravno izdao najveći stupanj upozorenje za nadolazeće nevrijeme u Dalmaciji, malo je tko mogao očekivati to što će se u petak navečer dogoditi u Komiži. Naime, tamo je cijeloga dana vrijeme bilo vrlo nestabilno. Na jačinu ciklone ukazivao je i iznimno nizak tlak na razini mora od oko 975 milibara. Ujutro je u Komiži, sve do 14 sati puhalo jako i olujno oštro, vjetar koji puše s juga, piše Dalmacija News.

Onda je stigla kiša s jugom, da bi između 19 i 20 sati vjetar okrenuo na olujnan i orkanski jugozapadni vjetar kojega na Visu zovu garbin, a u nekim drugim dijelovima Dalmacije lebić. Garbinada je bila toliko jaka da je dosezala brzinu od 60 do 70 čvorova, a najjači udari prelazili su orkanskih 130 km/h. Garbinada i njeni iznimno opasni valovi, a Komiža je reljefno potpuno otvorena ovom opasnom vjetru, bili su praćeni izraženom ciklonalnom plimom.

Komiža - Photo Crometeo
Komiža – Photo Crometeo

Rušilačka snaga ciklone kroz plimu i garbin svom se silinom okomila jučer navečer na Komižu, pa mještani kažu da je ovo sigurno jedna od najjačih garbinada koja je pogodila njihov otok i grad.

Na komiškoj rivi, kod ribarskog spomenika, more je poptuno urušilo 6 do 7 metara cesta, dizalo je asfalt i kamene blokove. More je također potpuno srušilo ogradni armirani zid uz cestu.

Za vrijeme nevremena teže je ozlijeđena gospođa Prohaska kojoj je val probio vrata i ozlijedio je u vlastitom dnevnom boravku.

Komiža nevreme - Photo Crometeo - Dalmacija News
Komiža nevreme – Photo Crometeo – Dalmacija News

– Vrata su pukla od siline udara valova i udara kamenja i betona, ali puntiželi su spriječili da garbin izvuče brod iz konobe. Ipak je to konoba starih Komižana koji znaju s “kim” imaju posla – rekao nam je očevidac.

Komiža
Komiža

Za vrijeme nevremena intervenirali su vatrogasci DVD-a Komiža koji su prvo imali akciju spašavanja jedne ribarske brodice, a onda su sve do jutra, zajedno s lokalnim komunalcima, imali pune ruke posla na komiškoj rivi gdje su sanirali štetu. Sve do jutra trajala je akcija ispumpavanja vode iz stana obitelji Prohaska, a stan je ponovno bio useljiv oko 8 sati ujutro.

U nevremenu je potopljeno i najmanje šest manjih plastičnih čamaca.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije