17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Katamaran povezuje Split i Dubrovnik

Katamaran
Katamaran – “Krilo Star”

Dvotrupac “Krilo Star”, vrijedan 3 milijuna eura, nova je zvijezda u floti obitelji Tomić Iz Krila Jesenice. Novi vlasnici u norveškom su Bergenu preuzeli katamaran izgrađen 2002. godine i njime otplovili do Trondheima gdje je ukrcan na brod za prijevoz teških tereta na čijoj je palubi “doputovao” u splitsku Sjevernu luku.

Donedavni “Morejarl”, kapaciteta 305 putnika, polako se priprema za predstojeće jadranske izazove nakon što je punih 12 i pol godina brodio skandinavskim pučinama i fjordovima.

Kriljanin Luka Tomić, vlasnik obrta “Kapetan Luka”, ističe da bi prinova u obiteljskoj floti trebala biti glavni adut za novi poslovni iskorak koji planiraju za predstojeću turističku sezonu.

– Nakon pozitivnih iskustava koje imamo s katamaranom “Krilo Carbo” izgrađenim u Norveškoj, s tog smo se tržišta ovog puta odlučili kupiti rabljeni brod čiju smo nabavku financirali kreditom. Riječ je o dvotrupcu građenom od aluminija koji na linijama može ploviti brzinom do 35-36 čvorova, a time možemo kvalitetno konkurirati na svim linijama – naglašava naš sugovornik.

Brodovlasnik čiji suvremeni dvotrupac “Krilo Carbo” plovi na državnoj pruzi između Lošinja, Cresa i Rijeke ne krije ambicije da “Krilo Starom” poveže Split s Dubrovnikom i tako barem tijekom ljeta “uskrsne” najjužniji dio “umirovljene” stoljetne dužobalne brodske pruge između Dalmacije i Kvarnera.

– Upravnom vijeću državne Agencije za obalni linijski pomorski promet još smo prije mjesec dana najavili našu spremnost i mogućnost da novonabavljenim katamaranom tijekom sezone povežemo Split i Dubrovnik, dva dalmatinska turistička središta. Dobili smo nimalo motivirajući odgovor da je naš zahtjev preuranjen. Nadležnim službama ne osporavam pravo na njihovo mišljenje, ali s poduzetničke pozicije mislim da je realno i legitimno postaviti pitanje: kada bih ja ili neki drugi privatni brodar trebao zatražiti njihovu suglasnost? Možda kad sezona već počne, a, naravno, već tada bih morao imati brod na raspolaganju. To ne ide tako – dodaje Tomić.

No, unatoč zasad nepovoljnim vjetrovima koji pušu od strane državne administracije, vlasnici dvotrupca “Krilo Star” pripremaju se za plovidbu u srednjodalmatinskom akvatoriju i moguću sezonsku turističku prugu prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Prostora za takav poslovni potez svakako ima, jer je Alan Klanac, prvi čovjek “Jadrolinije”, prije nekoliko mjeseci bez previše ograđivanja objavio da je feribot “Liburnija” proteklog ljeta bio posljednji “mohikanac” dužobalne pruge.

Ako Tomićima eventualno zakaže plan s prugom prema dalmatinskom jugu, sezonskog biznisa za njihovu brzu flotu trebalo bi biti napretek, ponove li se turističke brojke iz protekle godine. Zbog toga zasad namjeravaju zadržati sva četiri postojeća broda.

– Planiramo prodati brod “Krilo”, ali budući da smo u njega dosta uložili, pogotovo u pogonske strojeve, vidjet ćemo kada ćemo se za to doista i odlučiti – zaključuje Luka Tomić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije