12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Kastavska inovatorica Dorotea Puž ima sjajan izum za uzgoj hobotnica

Hobotnica

Gradonačelnik Kastva (u neposrednoj blizini Rijeke i Opatije) Matej Mostarac primio je Doroteu Puž iz Kluba inovatora KIN Kastav, pobjednicu desete Nacionalne izložbe mladih inovatora, s inovacijom koja se odnosi na uzgoj hobotnica.

Dorotea Puž na ovogodišnjoj je Nacionalnoj izložbi pobijedila s drugim stadijem njezina projekta, a za prvi je dio projekta »Kavez za sabiranje paralarvi hobotnice i njihovo dohranjivanje do bentonske faze razvoja«, koji je razvila s mentorom Robertom Pužem, već bila nagrađena zlatnom medaljom na lanjskoj izložbi, piše Novi list.

– Prvi stadij projekta odnosi se na kavez u kojem se potiče rast i razvoj hobotnica u sklopu ekosustava u moru. Hobotnice u svom staništu ostavljaju na tisuće paralarvi, ali u prirodi do odrasle hobotnice prežive samo dvije. U slučaju kaveza stopa preživljavanja je 99 posto, jer nema prirodnih neprijatelja. Dio odraslih hobotnica potom bi se puštao u prirodu.

U drugom stadiju projekt se širi na cijelu uvalu, dovoljne dubine mora, koja bi se zatvorila na način da je zaustavljen put prirodnim grabežljivcima, dok bi i dalje bio osiguran normalan protok mora, objasnila je Dorotea Puž, koja trenutno pohađa prvu godinu studija znanosti o moru u Puli, a želja joj je potom završiti dvogodišnju specijalizaciju u Ravenni.

Na primanju su bili i Kazimir Mihić te Silvano Skočaj iz Saveza inovatora Primorsko-goranske županije, te predsjednik Kluba inovatora KIN Kastav Martin Šarčević.

– Deseta Nacionalna izložba uspješno je održana, a želja nam je i sljedećih godina zadržati pozitivne trendove. Na 600 četvornih metara prostora predstavilo se gotovo 60 izlagača i iskorak je jasno vidljiv. Prvo izdanje izložbe održano je u Kastvu u prostoru Gradske vijećnice, potom smo se širili na Šporovu jamu pa školsku sportsku dvoranu, a kasnije su se kao domaćini uključili najprije Bakar pa od ove godine i Matulji. Sljedeća izložba bit će održana u Bakru, a najavit ćemo je radionicom što ju planiramo održati u OŠ Milana Brozovića u Kastvu, rekao je Kazimir Mihić.

Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac najavio je da u suradnji s KIN Kastav namjeravaju ojačati inovatorsku priču, a predsjednik KIN-a Martin Šarčević pojasnio je kako planiraju održavati radionice, na kojima bi se stvarali novi mladi inovatori.

– Pomagali bi mladima od samih početaka da čim počnu nešto zamišljati u svojoj glavi, zatim to pokušaju i proizvesti, rekao je Martin Šarčević.

Izvor:Novi list

Najčitanije