8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

JK “Delfin” iz Tivta biće domaćin 51. Balkanskog prvenstva u jedrenju

Jedrilice balkansko

Jediličarski klub Delfin iz Tivta dobio je organizaciju 51. Balkanskog prvenstva u jedrenju kojeće se održati od 4. do 9. septembra naredne godine u klasama Optimist, Laser, Laser Radial, Laser 4.7 i420. Inicijativa za organizaciju ovog prvenstva potekla je od strane Tehničkog organizacionog komiteta Balkan Sailing Championships i jednoglasno je prihvaćena i odobrena od zemalja članica na sastanku Balkanskih nacionalnih jedriličarskih federacija održanom u Tekirdagu, Turska, gdje se održalo jubilarno 50. Balkansko prvenstvoseptembra 2017.

Očekuje se učešće 250 jedriličara iz Bugarske, Grčke, Rumunije, Srbije i Turske, zemalja članica,  i iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Italije, Kipra…Prvenstvo je stvoreno kako bi se osigurala budućnost održivosti jedrenja kao tradicionalnog sporta, jačala saradnja među jedriličarskim klubovima i federacijama zemalja Balkana, stimulisalo osnaživanje mladih sportista da se bave sportom i dijele vrijednosti jedrenja – povezivanje sporta i prirode, život na moru, fizička aktivnost, blagostanje, solidarnost, raznolikosti, kulturno nasleđe i mir.

Tradicija organizovanog rada jedriličarskih klubova u Crnoj Gori traje od 1947. godine. Poslednjih godina Crna Gora je zauzela vidno mjesto na jedriličarskoj svjetskoj mapi.Trebanaglasiti da je Balkanskoprvenstvoprvovelikomeđunarodnotakmičenje u istorijiCrne Gore kada je jedrenje u pitanju.

Trener Ilko Klakor, i najodgovorniji za uspon kluba, s neskrivenim zadovoljstvom kaže:

„Naravno da sam ponosan na sve što smo ostvarili i da sam presrećan što smo dobili priliku da organizujemo Balkansko prvenstvo. Velika je to satisfakcija za sav uloženi rad, trud i odricanje, što nam nije teško palo jer volimo jedrenje i klub. Prije desetak godina klub jeste bio pred gašenjem. Uz savjete ljudi koji su očuvali tradiciju i postojanje kluba, sa timom entuzijasta koji je mali, ali odabran, uspjeli smo da stabilizujemo klub, stavimo ga na zdrave noge, ostvarimo odlične rezultate. Organizacija Balkanskog prvenstva je veliki izazov“ kazao je za Sport Klub i dodao: „Koristim priliku da se zahvalim Savezu, Ministarstvu sporta, Crnogorskom olimpijskom Komitetu i posebno Opštini Tivat što su nam pomogli da ispišemo novu stranicu u istoriji Tivta, kluba Delfin, jedrenja u Crnoj Gori i same Crne Gore.”

Najčitanije