16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedinstveno iskustvo lubenica, mora i tradicijskog jedrenja

Foto Željko Tutnjević DV
Foto Željko Tutnjević DV

Nakon deset dana i noći, mora i vjetra, tradicijska bracera ‘Gospa od mora’  s djecom iz doma ‘Meastral’ uplovila je u utorak ujutro u jedriličarski klub Orsan, Dubrovnik, nakon završetka ‘Velikog puta lubenica’, jedinstvenog sustava tradicijsko-edukacijske plovidbe.

Osnivač Jadranskog Pomorskog Instituta, amerikanac James Bender, već tri godine organizira  Veliki put lubenica, tradicijsko – edukacijske 10-dnevne plovidbe na kojima tijekom srpnja svake godine s mladim polaznicima iz Doma za djecu ‘Maestral’ iz Splita (u dobi od 14 do 18 godina) na različitim tradicijskim jedrenjacima, uz stručnu potporu voditelja i posade – usvajaju znanja i vještine tradicijskog jedrenja i života na moru. Tijekom plovidbe cijela posada mora raditi zajedno kako bi bili uspješni, na brodu ima puno posla i stalno se radi: dižu se i krate jedra, proučava se prognoza, priprema navigacija, održava i čisti brod, sprema hrana… Ova pustolovina idealno je okruženje za edukaciju i stjecanje nužnog samopouzdanja, timskog rad, te ostvarivanje zadanog cilja.

Ove godine uz potporu Valamar Riviera i Splitske Banke posada s polaznicima plovi na replici tradicijske bracere ‘Gospa od mora’ iz Dubrovnika, a koju je uz mnoge pokrovitelje izgradila udruga Dupinov san 2011. godine. Ta jednojarbolna brodica (dužine 10 m, širine 3,6 m) koja plovi pod tradicijskim certifikatom HAZU-a  svojim oskudnim komforom, mladima nudi zajedništvo te robinzonski pruža direktno usvajanje vrijednosti maritimne baštine, vještine i tradicija naše obale i otoka.

Foto Željko Tutnjević DV
Foto Željko Tutnjević DV

Posadu ovaj puta sačinjavaju petoro stručnih članova (James, Linda, Orsat, Vedran i Ana ) a s njima plovi i usvaja znanja petoro polaznika iz ‘Maestrala’ (Ivica, Miodrag, Kata, Mateja i Ognjen).

Put lubenica započinje autentičnim iskustvima koja kreću plovidbom do Neretve s djecom Maestrala, gdje se u Pločama ukrcava veći broj lubenice. Ploveći po otocima Jadranskog arhipelaga djeca prodaju lubenice od vale do vale kako bi zaradili nešto novaca za svoj dom i u isto vrijeme skupljaju i bilježe smeće koje nalaze po putu u svrhu praćenja onečišćenja na Jadranu koje AMI provodi zajedno s Sveučilištem u Zadru kao partnerom i Valamar Rivierom. Tako je bracera ove godine posjetila Lovišće, Vela luku, Brna, Lumbardu, Koločep te 14. srpnja uplovljava u Dubrovnik gdje se dio preostalih lubenica poklanja djeci Doma ‘Maslina’.

Svake godine mladi imaju priliku doživjeti jedinstvenu avanturu mora. Ovo putovanje različito je od svih ostalih jer pruža jedinstvenu priliku u kojoj teret lubenica postaje samo simbol koji se na tradicijskom plovilu prevozi i dijeli po otocima, te se na taj način širi kultura tradicije, zajedništva i razumijevanja.

Ovo je za nas jedno veliko iskustvo. Voljeli bi to svakako ponoviti. Život u robinzonskim uvjetima, na tradicijskom plovilu, u svim vremenskim prilikama, u zajedništvu ali i izazovima osobne snage i volje, iznimno je iskustvo, dragocjeno za život, ističu mladi polaznici tečaja koji je završio malom proslavom u Orsanu u zajedništvu mladih ‘Masline’ i ‘Maestrala’.

Piše: Goran Stojanović

Najčitanije