12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Izgradnja centra: Projekt “Riva velike barke” oplemenit će Malinsku

Izgradnja-interpretacijskog-centra-Projekt-Riva

Nastavljajući “gurati” zanimljiv i ambiciozan projekt usmjeren očuvanju i predstavljanju bogate kulturno-povijesne, posebice maritimne baštine Malinske-Dubašnice, skupina entuzijasta ali i predstavnika lokalne samouprave, uz pomoć renomiranih stručnjaka iz domene kulturnog turizma, organizirala je prezentaciju sad već dobrano razrađenog »Krovnog interpretacijskog plana rive i posjetiteljskog centra u Malinskoj«.

Spomenuti plan, podsjetio nas je malinskarski općinski načelnik Robert Anton Kraljić, već se neko vrijeme stvara u sklopu plana preuređenja obalnog pojasa Malinske odnosno u nj ugrađenog projekta gradnje interpretacijskog centra u čijem bi središtu trebala biti – bracera. A tu tradicijsku brodicu, objasnio nam je načelnik, Malinskari i Dubašljani ne povezuju samo s tradicijom brodogradnje i pomorstva.

Muze stvaraju muzej

– Zbog njenog transportnog značaja u prošlosti identificiramo je i s poljoprivredom, drvodjeljstvom odnosno vještinom brodogradnje, pa u konačnici i sveukupnom vjekovnom svakodnevicom naših težaka, ustvrdio je Kraljić.

Projekt kojeg su inicijalno osmislili lokalni entuzijasti, u suglasju s lokalnom upravom i Turističkom zajednicom, koja je odmah prepoznala njegov značaj ali i promocijski potencijal, na »razradu« je lani povjeren znalcima domaće tvrtke »Muze« specijalizirane za kulturni turizam i dokazane kroz niz sličnih, uspješno implementiranih projekata (poput rovinjskog Ekomuzeja batane ili pak Muzeja betinske drvene brodogradnje op.a.).

– Toj specijaliziranoj tvrtki poklonjeno povjerenje rezultat je naših nastojanja da taj projekt podignemo na višu razinu te da, umjesto nekog statičnog muzejskog postava, prezentaciju učinimo suvremenijim, interaktivnijim i sveobuhvatnijim alatom predstavljanja onoga što jesmo, što smo bili i što kanimo ostati, naglašava naš sugovornik.

A sukus sve sile do sada osmišljenih projektnih ideja lokalnoj je javnosti predstavljen prezentacijom održanom u općinskoj vijećnici, uz ostalo i kroz prijedlog novog naziva plana interdisciplinarnog prezentiranja maritimnog nasljeđa tog dijela otoka nazvanog »Riva velike barke«, kako bi se slijedom zamisli predstavnica »Muza« nazvao dio mjesne obale na kojoj bi u skorijoj budućnosti trebao niknuti interpretacijski centar.

Polje, more i turizam

Najveća atrakcija i vrijednost »Rive velike barke« koju su žiteljima Malinske predstavile »muze« Dragana Lucija Ratković Aydemir, Mirna Draženović i Ivana Jagić, trebala bi nastati oko lokaliteta »Lastavice« – danas pomalo improviziranog sjedišta lokalnog jedriličarskog i sportskoribolovnog kluba gdje bi se u budućnosti trebao izgraditi Posjetiteljski centar maritimne baštine s atraktivnom stalnom multimedijalnom izložbom.

Nakon višekratnih susreta i odrađenih radionica s članovima lokalne radne grupe, »Rivu velike barke« predstavnice Muza osmislile su te u ovoj prigodi okupljenim otočanima i predstavile kao »mjesto susreta kopna i mora, novog i starog, domaćina i gosta, umjetnosti i sporta, a sve u inspirirajućem okruženju autentične žive maritimne kulture«.

Kroz krovni interpretacijski i tematski plan, Malinska i njena obala imaju priliku postati jednim od interesantnijih lokaliteta otoka Krka, a sam interpretacijski centar i jednom najznačajnijih kulturno-turističkih atrakcija maritimnog predznaka na Kvarneru, ocijenile su autorice predloženog rješenja. Posjetiteljski centar maritimne baštine, omiljeno mjesto susreta lokalnih ljudi i posjetitelja Malinske, čulo se na predstavljanju, sinergijom arhitekture, interpretacije i dizajna stvoriti će nezaboravni doživljaj tradicije polja, mora i turizma, i to na originalan i poticajan način.

Makete brodova

Posjetitelje bi kroz izložbu trebale voditi makete tradicijskih brodica – bracera, guceva, trabakula, gajeta i pasara dok će kroz maketarsku i ostale edukativne radionice posjetitelji moći dodatno proširivati svoja znanja o maritimnoj baštini. Malinska bi, predviđaju autori interpretacijskog plana, trebala postati i domaćinom jednog maritimnog festivala drvenih brodica, a u važnu bi sastavnicu cjelokupnog projekta trebao izrasti i susjedni dio mjesne luke – Mandrać u kojem bi se postavio »muzej koji plovi«.

Taj vanjski element Centra pretpostavlja malu flotu ondje privezanih tradicijskih brodica, dok bi se za autentične programe Interpretacijskog centra trebali pobrinuti članovi lokalnih udruga, posebice Jedriličarskog kluba »Malinska« i ŠRD »Lastavica« čija bi se sjedišta trebala nalaziti upravo u kompleksu budućeg Centra.

Plan oživljavanja i predstavljanja maritmine i kulturno-povijesne baštine tog dijela otoka Krka, valja spomenuti i to, predviđa i realizaciju širokog spektra »dodatnih projektnih zamisli«, između ostalog i uređenja tematske plaže »Maestral« kao i uređenja vidikovca nazvanog »Malinska na dlanu«.

Najmlađim posjetiteljima »na raspolaganje« bi pak trebala biti stavljena tematska igrališta poput prezentiranih kompleksa »Gropi i konopi« odnosno »Moreplovac« u sklopu kojih bi se klinci, kroz zabavu na neobičnim i nadasve originalnim igralima, na njima prikladan način također educirali o vrijednostima i značajkama lokalne maritimne baštine.

Foto: Mladen Trinajstić

www.novilist.hr

Najčitanije