15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Iz istorije – Dubrovčanin u maloj barci preplovio Atlantik

Upisano je to u povijest svjetskog pomorstva kao jedan od najsmjelijih pothvata 19. stoljeća. 29-godišnji Dubrovčanin Nikola Primorac preplovio je Atlantik u čamcu dugom svega 6,09 metara i širokom 1,82 metra. Učinio je to Primorac, a zbog čega drugoga, nego zbog – oklade.

Bilo je jutro 2. lipnja 1870. godine kada je Primorac ukrcao sa sobom u čamac jednog pijanog mornara i upustio se u prekomorsku avanturu koja će ostati upisana na stranicama povijesti kao jedna od najizuzetnijih toga vremena. Na kocki je bila tada golema svota od tisuću funta sterlinga, a prema nekim izvorima čak i Primorčeva kuća, da ne govorimo i život, ukoliko mladi Dubrovčanin ne uspije u svom pothvatu.

Oklada je pala u jednom liverpulskom pomorskom klubu nekoliko mjeseci ranije. Zastupajući ideju da ocean može preploviti samo iskusni kapetan, bez obzira na veličinu broda, Primorac se obvezao to i osobno dokazati.

Primorac je čamac kojim će preploviti ocean praktički izgradio sam. Na kupljenom čamcu za spašavanje izgradio je palubu i kabinu sa spremištem hrane, ugradio tankove za pitku vodu te postavio dva jarbola na kojima se razvio nekoliko jedara. Brod imena “City of Ragusa” bio je spreman. Valjalo je samo naći još dovoljno ludog mornara koji bi se s Primorcem upustio u ovu avanturu.

No, kako nikoga takvoga na vidiku nije bilo, (osim Primorčeva psa Boswaina), Nikoli nije ostalo ništa drugo nego da sa sobom u liverpulskoj luci ukrca na čamac jednog pijanog mornara. No, dočim se ovaj otrijeznio, počeo je paničariti, te je Primorac bio primoran iskrcati ga u Irskoj. Sreća, kaže se, prati hrabre, te Primorac u Irskoj nabasa na novog suputnika, ovoga puta, kako se pokazalo, pouzdanog, Nizozemca E.R. Haytera.

Primorac i Hayter uplovili su u bostonsku luku 8. rujna 1870. godine. Njihov dolazak u Boston popratio je američki tisak i brojni znatiželjnici koji su klicali odvažnim moreplovcima. Pas Boswain, nažalost, nije preživio plovidbu. Nestao je zahvaćen jednim velikim valom u plavetnilu Atlantskog oceana tijekom jedne od oceanskih oluja. Doček moreplovac bio je grandiozan i u New Yorku, a njegov brod uspoređen s “orahovom ljuskom”. Primorac je dobio okladu, i što je vjerojatno još važnije, silan ugled i poštovanje.

No, za odvažnog Dubrovčanina tu nije bio kraj. Pred svima izjavljuje kako se u istom plovilu vraća nazad u Liverpool! Rečeno – učinjeno. Povoljnije vrijeme Primorcu i Hayteru dozvolilo je da se u liverpulsku luku vrate za nepunih 38 dana.

Takav herojski podvig okrunjen je čestitkom i nagradom britanske kraljice Viktorije.

Najčitanije