Isplivala najstarija poruka u boci na svijetu

Pismo u boci
Pismo u boci

Poruka u boci, za koju stručnjaci smatraju da je najstarija na svijetu, pojavila se na jednoj plaži u Njemačkoj skoro 110 godina nakon što ju je u more bacio jedan britanski naučnik, piše “Telegraf”.

Naučnik Džordž Bider iz Morskog biološkog udruženja u Velikoj Britaniji spustio je 1906. godine u Sjeverno more oko 1.000 boca kako bi saznao nešto više o morskim strujama.

Većina boca pronađena je nakon par mjeseci, a Bider je dokazao da doboka struja u Sjevernom moru teče s istoka ka zapadu.

Nakon više od sto godina, jednu od boca pronašla je Marijana Vinkler tokom ljetovanja na ostrvu Amrum.

U boci se nalazila razglednica sa instrukcijama za njeno slanje poštom natrag u Morsko biološko udruženje. Kao nadoknada, priložen je jedan šiling, a Vinklerova je odlučila da postupi po instrukcijama.

Udruženje, koje već decenijama nije primilo nijednu bocu sada čeka potvrdu iz Ginisove knjige rekorda da je u pitanju najstarija ikad pronađena poruka u boci.

Rekord trenutno drži ona koja je pronađena 2013. godine, nakon što je morem putovala 99 godina.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.