16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ispituju štetne materije u školjkama – postavljeni kavezi sa mušljama

Mušlje
Mušlje

U luci Bar, na tri pozicije postavljeni su kavezi sa mušljama, u cilju ispitivanja eventualnog prisustva štetnih materija u tim školjkama. U januaru naredne godine kavezi će biti izvađeni iz mora, a analize o prisustvu hemijskih zagađivača u mušljama, uradiće italijanski Institut za zaštitu životne sredine i istraživanja. Postavljanje kaveza u luci Bar dio je IPA strateškog projekta BALMAS – Sistem upravljanja balastnim vodama za zaštitu Jadranskog mora.

“Kaveze sa školjkama su u luci Bar, u saradnji sa italijanskim partnerima, postavile naučnice Instituta za biologiju mora iz Kotora Dragana Drakulović i Slavica Petović. Za postavljanje kaveza sa mušljama korišćena su plovila Uprave pomorske sigurnosti, partnera u BALMAS projektu”, saopšteno je iz Instituta za bilogiju mora.

Hemijska analiza se vrši zbog procjene nivoa hemijskih supstanci čije prisustvo bi trebalo da bude povezano sa brodskim prevozom i balastnim vodama u jadranskim lukama.

Balastne vode su na jednoj strani važne za sigurnu plovidbu brodova, ali sa druge strane mogu da predstavljaju veliku opasnost za unos štetnih patogenih organizama u novi sistem.

“Balastnim vodama u tankovima brodova, iz jednog u drugi ekosistem mogu da se prenesu štetni hemijski organizmi. Tako npr. alge mogu da prežive u balastnim vodama i dođu u novi ekosistem. Školjke filtriraju vodu, a sa vodom i alge koje nijesu štetne za školjke, ali jesu za čovjeka. Mnoge od tih algi proizvode toksine, pa meso takvih školjki može da bude štetno za ljude koji ih konzumiraju”, pojašnjavaju u Institutu.

Pozicije, na kojim su postavljeni kavezi su odabrane uz pomoć indikacija ili uputa od lokalnih pomorskih vlasti u zavisnosti od specifičnosti luke Bar (pomorski saobraćaj, logistička površina, lokacije uzimanja i pražnjenja balastnih voda).

Osnovni cilj postavljanja kaveza je da se utvrdi prisustvo i količina hemijskih polutanata. Kavezi sa mušljama se ostavljaju oko tri mjeseca, nakon čega se vade i mjeri se količina akumuliranih hemijskih zagađivača.

Postavljanje kaveza u luci Bar dio je IPA strateškog projekta BALMAS, kojim je predviđeno, da se urade hemijske analize u lukama. Partner zadužen za hemijski dio istraživanja je iz Italije –ISPRA (Institute for Environmental Protection and research).

Dio istraživanja je urađen od strane vodećeg partnera uz saradnju sa predstavnicima Univerziteta Crne Gore – Instituta za biologiju mora iz Kotora koji je partner na projektu. Luke u kojima su vršena istraživanja su: dvije u Italiji (Ankona i Bari), dvije u Hrvatskoj (Rijeka i Split), jedna u Sloveniji (Koper), jedna u Crnoj Gori (Bar) i jedna u Albaniji (Drač).

Projekat BALMAS- Sistem upravljanja balastnim vodama za zaštitu Jadranskog mora, počeo da se realizuje novembra 2013, a kraj projekta je predviđen za mart 2016.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije