15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Institut za biologiju mora: nove vrste rakova i riba kod Ulcinja

Morska-plotica
Morska-plotica

Stručnjaci kotorskog Instituta za biologiju mora Kotor, prošle nedjelje odradila monitornig ulaska novih vrsta riba, rakova i drugih morskih organizama na jugu Crnogorskog primorja u Ulcinjskoj regiji.

Ova ispitivanja su bila bazirana prvenstveno na razgovorima sa ribarima, jer oni prvi dolaze u kontakt, odnosno izlovljavaju takve vrste.

Obavljeno je desetak razgovora i organizovano nekoliko sastanaka na kojima je objašnjeno ribarima što se to može očekivati.

Podijeljene su im publikacije i informacije o novim vrstama u vidu slika i teksta o njihovim karakteristikama, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju u ribarstvo Instituta za biologiju mora.

Očekivati je da u narednom periodu ribari budu prvi saradnici naučnim ekipama Instituta, kako bi se nove vrtse blagovremeno naučno obradile i objavile kao eventualno novi nalaz u Jadranskom moru.

Od novih vrsta učestala je pojava plavog raka, to je jedna nova vrsta koje ranije nije bilo u našim vodama.

Sada se ustalila, ovaj rak je jestiv, dostiže veličinu i do 30 cm sa kracim i predmet je komercijalne ekspoatacije ulcinjskih ribara.

Na ušću Bojane su i neke nove vrste riba, prije svega zlatousta barakuda, a očekuje se ulazak i veći ulov tzv. plotice morske i još nekih vrsta riba koje su naučnici ranije detektovali i ne love se baš često, objasnio je Joksimović.

Najčitanije