7 C
Kotor

Slušaj online radio

Indijski kapetan sam živio na tankeru godinu dana

illustration

Jedan indijski kapetan bio je prepušten sam sebi godinu dana na tankeru „Hamed 2“ kojeg je vlasnik napustio u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nirmal Singh Rawat (27) ispričao je u intervjuu za GulfNews kako je ostao bez temeljnih potrepština, čak i pitke vode na brodu usidrenom pet nautičkih milja od obale na granici Sharje i Ajmana. Brod nije imao ni električne energije jer su mu se motori i generatori pokvarili.

„Jeo bih jednom u tri dana… a jednom sam morao izdržati bez vode 50 sati usred ljeta“, rekao je Rawat.

Na brod se ukrcao u novembru 2016. te mu je obećana plata od 2.000 dolara. Međutim, ubrzo je otkrio da preostalih osam članova posade nije primilo plaću više od 17 mjeseci i da neće biti plaćen.

Rawat je izjavio kako su ostali članovi posade pristali iskrcati se i vratiti kući bez primitka svojih plaća. Ipak, on kao kapetan nije mogao samo napustiti brod bez isplate onoga što mu se duguje.

Indijski kapetan je napokon vraćen u svoju državu uz pomoć indijskog socijalnog radnika Girish Panta koji je apelirao na indijski konzulat i Federal Transport Authority (FTA) Ujedinjenih Arapskih Emirata. Rawatova muka je napokon završila u četvrtak kada je odletio kući u Dehradun u državi Uttarakhan.

FTA radi na suzbijanju prakse napuštanja posade u svojim vodama u kojima je samo u zadnjih šest mjeseci napušteno više od 200 indijskih pomoraca.

U tu svrhu, dužnosnici FTA najavili su da će potaknuti Ujedinjene Arapske Emirate da ratificiraju Konvenciju o pomorskom radu (MLC) iz 2006. godine.

Ovaj potez uslijedio je nakon zabrane iz listopada, nametnute brodovima indijske kompanije Varun koja ima LPG brodove, a koja je konstantni prekršitelj kada je riječ o slučajevima napuštanja pomoraca u UAE lukama i vodama.

Tijekom proteklih pet godina zabilježeno je između 12 do 19 incidenata napuštanja posade godišnje, dok je ukupni broj napuštenih pomoraca 1.013, navode iz Međunarodne organizacije rada (ILO) za World Maritime News.

Nadalje, brojke iz ove godine, od 31. jula, pokazuju da je prijavljeno 28 slučajeva napuštanja koji uključuju 339 pomoraca.

Najčitanije