7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ikarski barkajoli potopiti će 2000 boca vina

Vino i vruja
Vino i vruja

Nova manifestacija “Vino i vruja” koju organizuje Udruga Ikarski barkajoli u saradnji s vrhunskim hrvatskim vinarima održat će se ovog petka i subote, 5. i 6. avgusta, u Iki, piše Novi list.

Cilj manifestacije, u sklopu koje će se u posebnim žičanim kavezima uroniti 2.000 boca vina Prelec, Ilovački podrumi, Petrač, Kabola, Andrija i Vinarije Miklaužić, je povezati pomorsku tradiciju Ike, hrvatska vina i njihovo potapanje u prirodni kraški fenomen – ikarske vruje.

– Ikarska uvala bogata je vrujama, a da se prirodni fenomeni mogu fantastično iskoristiti u turističke svrhe dosjetila se Udruga Ikarski barkajoli. Zahvaljujući njima Opatija će dobiti još jedno atraktivno događanje – rekla je direktorica Turističke zajednice Opatije Suzi Petričić u najavi događanja u sklopu kojeg će se iz dubine izvući 360 butelja vina Prelac koje su prošle godine položene u ikarsku vruju.

U petak u 14 sati ronioci JVP i DVD Opatija u posebnim će žičanim kavezima spustiti 2.000 butelja, a tvrtka »3t cabel« omogućit će prijenos uživo iz podmorja. Potapanje će se moći pratiti na portalu WEBCO i putem ekrana na obali.

Tristo i šezdeset butelja Malvazije Prelec, nakon što je punih godinu dana odležalo u savršenim uvjetima na dnu ikarske uvale, izvlačit će se iz morskih dubina (19 sati, petak), a potom i degustirati, napomenuo je Vjekoslav Zahej, predsjednik Udruge Ikarski barkajoli i ispričao kako su došli na ideju da organiziraju ovu manifestaciju.

– Naša udruga u suradnji s roniocima iz JVP i DVD Opatija organizira svake godine čišćenje podmorja ikarske vale. Vala je bogata vrujama koje se nalaze na 30-tak metara od obale, a razne anegdote ronioca o stvarima koje nalaze na morskom dnu potakle su nas na razmišljanje da na platforme vruja postavimo vina hrvatskih vinara koja će tu dozrijevati. Rezultat svega je ova prva, a zasigurno i tradicionalna manifestacija koja će privući ljubitelje vinske kapljice – rekao je Zahej.

Osim degustacije i potapanja vina, Kulinarska akademija »Kul In« iz Siska ponudit će kulinarske delicije. U 18.30 sati otvorit će se izložba fotografija »Kvarner va slike« u organizaciji Fotokluba Color iz Rijeke i Mjesnog odbora Ika. Od 20 sati slijedi bogat zabavni program uz klapu Nevera, Trio bajs i goste iznenađenja.

Manifestacija će se zaključiti u subotu regatom tradicijskih barki »Ive Sipa«. Okupljanje će započeti od 17 sati, a start regate u 19 sati.

Najčitanije