14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Hvar – ulovio lignju od 2,20 kilograma

Lignja - foto Andro Tomić
Lignja – foto Andro Tomić

Ovih su dana hvarski ribari, izgleda, bili uspješni, svoje su mreže napunili kvalitetnom ribom. Neki su se pohvalili ulovom od nekoliko desetaka kilograma pravih cipala, ali kad se na jelšanskoj peškariji pojavio profesionalni ribar Antonijo Roić (43) iz Staroga Grada sa svojim ulovom, jedan primjerak iz kašete privukao je zanimanje brojnih kupaca i posjetitelja.

Naime, Roić je iz morskih dubina podigao lignju koja je s krakovima bila dugačka više od metra, a teška čak 2,20 kilograma.

– Ulovio sam je u prostici, u akvatoriju bruških vala. I sam sam se iznenadio njezinom veličinom, jer nešto ovako nikada nisam vidio premda sam od malih nogu na moru. Znam da će sada početi priče da nije prava, Loligo vulgaris, nego neka vrsta srodnika obične lignje, da su drugi ulovili još veće primjerke i slično, međutim, ja se na to jednostavno ne obazirem.

Ljudi koji znaju što su glavonošci rado su se s njom fotografirali, a kupio ju je jedan Svirčanin rekavši mi da lignja ove veličine nije dobra na gradele, nego da će je pripremiti na brujet – skromno je rekao Antonijo.

Foto: Andro Tomić

www.slobodnadalmacija.hr

Najčitanije