16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska – puštena u rad aplikacija Nautički informacijski servis

Aplikacija Nautički informacijski servis
Aplikacija Nautički informacijski servis – foto Hina

Nautički informacijski servis, višejezična besplatna aplikacija za pametne telefone Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, namijenjena zapovjednicima jahti, voditeljima brodica, ribarima, roniocima i drugima koji provode vrijeme na moru i obali, puštena je u probni rad i predstavljena u četvrtak u Rijeci.

Aplikacija je dostupna na 12 jezika i može se besplatno skinuti. Sadrži pravila plovidbe i druge informacije bitne za sigurnost na moru, popis luka i sidrišta, kontakte javnih službi poput lučkih kapetanija, zdravstvenih ustanova, barokomora i hitnih službi, vrlo preciznu vremensku prognozu za pomorce koja se automatski prilagođava lokaciji na kojoj se korisnik nalazi te mogućnost prijave uočenih prekršaja na moru.

Vrlo važan dio aplikacije je mogućnost slanja poziva u pomoć, pri čemu se usporedno šalje SMS poruka s točnom lokacijom osobe u nevolji.

Aplikacija Nautički informacijski servis je razvijana 12 mjeseci, a njena ukupna cijena je 1,5 milijuna kuna. U probnom radu će biti do travnja 2017. godine.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Miro Škrgatić, kazao je na predstavljanju da se na hrvatskom dijelu Jadrana nalazi 19.000 jahti i 118.000 brodica te istaknuo podatak o prijavljenih 22.000 dolazaka stranih plovila u prvih šest mjeseci ove godine. U čarteru je više od 4.800 plovila, a na njima godišnje plovi 400 tisuća ljudi, rekao je.

Hrvatska je u središtu interesa nautičara a to uvjetuje jačanje brige i odgovornosti za sigurnost, istaknuo je Škrgatić.

Aplikacija Nautički informacijski servis
Aplikacija Nautički informacijski servis

Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Goran Šarin naveo je da se na Jadranu u Hrvatskoj svake godine dogodi oko 1.100 nezgoda, a najčešći uzroci su nestručno upravljanje plovilom, tehnički nedostaci plovila ili nepoznavanje vremenske prognoze, te je odlučeno da se napravi ovakva aplikacija kako bi pomogla sudionicima u pomorskom prometu i drugima.

Glavni tajnik ministarstva turizma Ivo Bašić istaknuo je važnost sigurnosti za turizam, pozdravljajući pokretanje aplikacije. Naveo je kako treba učiniti sve da se ne dogode nesreće, a ako se i dogode, da posljedice budu što manje.

Najčitanije