Hrvatska i EU – Nema više ribolova za vlastite potrebe

DSC_6001
Ribar – Photo Zoran Nikolić

Mali ribolov za vlastite potrebe , odnosno svakodnevni izlov do pet kilograma riba i morskih organizama, ukida se od 1.prvog januara. Tu obavezu je preuzela Hrvatska kada je postala članica EU, a propisana je novim Zakonom o morskom ribarstvu, prenosi Radio Dalmacija.

Što će to značiti za naše ribare kao i za tradiciju ribarstva na otocima i u priobalju , Vida Grujin provjerila je u Ministarstvu poljoprivrede. Tamo rade na Pravilniku o malom obalnom ribolovu, koji bi se za 15-ak dana, zbog velikog broja upita građana, trebao naći na internet stranicama Uprave za ribarstvo. Umjesto kategorije mali ribolov postojat će mali obalni ribolov, a smjet će ga obavljati samo stručno osposobljene osobe koje već imaju povlasticu za mali ribolov.

Na ovaj način će mali ribolov postati gospodarska djelatnost, pa će oni koji pređu u kategoriju mali obalni ribolov moći prodavati 5 kilograma dnevnog ulova ribe, ali samo u mjestu prebivališta. Tri i pol tisuće malih ribara nakon bodovanja moći će obavljati mali obalni ribolov, rekao je pomoćnik ministra Ante Mišura, a ostalih šest tisuća vlasnika odobrenja dobit će besplatnu dozvolu za rekreacijsko sportski ribolov i dozvolu za parangal. Oni mogu bacati vrše, parangale, udice i koristiti osti, ali ne i mreže stajačice.

Ponovimo da budući vlasnici dozvole za mali obalni ribolov moraju ispuniti i dva uvjeta, da im mjesečna primanja po članu kućanstva ne prelaze 1600 kuna, te da imaju 60 ili više godina života.

Sve informacije o tome najbolje je potražiti u područnim jedinicama u Splitu, Dubrovniku i Zadru , a na udaljenije otoke stići će djelatnici koji će preuzeti zahtjeve za dozvole kako ribari ne bi morali dolaziti na kopno, piše Radiodalmacija.hr.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.