4 C
Kotor

Slušaj online radio

Hidroavionom do otoka i natrag …

Hidroavion
Hidroavion

Prvo slijetanje hidroaviona u dubrovački akvatorij popraćeno je s oduševljenjem iu putnika i gledatelja. European Coastal Airlines još uvijek radi na dozvoli za platformu, no zasad, imaju samo ponton, ali jučerašnji probni let odradili su predstavnici Županije na čelu sa županom Nikolom Dobroslavićem. “Do Korčule i Lastova za nešto malo više od pola sata, lijepo lagano, što ću vam govorit!”, oduševljen je bio župan po slijetanju u Orsan nakon ručka na Lastovu. Povezivanje hidroavionom čeka se na području naše županije kao ozeblo sunce.

“Razgovaramo kako bi se moglo ipak neko područje unutar gruškog lučkog područja odrediti za platformu za pristan hidroaviona, jer izoliranost našeg područja moramo riješiti što prije. Uložit ćemo sve napore da se to učini što prije”, odlučan je bio župan, odlučniji pri slijetanju nego pri polijetanju.

Direktor European Coastal Airlinesa Klaus Dieter Martin, pilot s 30-godišnjim iskustvom pak požalio se kako već četiri godine čekaju dozvolu da bi na kraju ispalo da čekaju dozvolu za područje na koje uopće ne mogu slijetati niti manevrirati.

“Ne, Batahovina nije moguća lokacija, tamo je vjetar toliko jak da često zatvaraju most i za automobile. Avioni tuda ne mogu manevrirati. Ako nema sigurnosti, tako nećemo letjeti”, odlučan je Martin koji se ipak nada pozitivnijem rješenju situacije nakon razgovora s predstavnicima županije, obzirom da su jedini u Hrvatskoj koji povezuju udaljena područja.

Zasad lete prema Vela Luci, Korčula čeka suglasnost konzervatora, Lastovu i Splitu, a planiraju se povezati i s talijanskim gradovima Barijem i Brindisijem.

Najčitanije