13 C
Kotor

Slušaj online radio

Grenland i Barentsovo more puni plastičnog otpada

Nova studija pokazuje zabrinjavajuću činjenicu da je nekada nedirnuti Arktik postao zagađen plastičnim otpadom.

arktik_2

Otpad je to koji je došao s Atlantika putem morskih struja. Naučni časopis “Science Advances” objavio je studiju s podacima prikupljenim iz dvije ekspedicije, jedne francuske i jedne španjolske.

Najveća koncentracija plastike nađena je na Grenlandu i u Barentsovom moru istočno od Grenlanda i sjeverno od Skandinavije. Istraživački tim predvođen profesorom Andrésom Cózarom sa Sveučilišta Cadiz pokazao je svu ranjivost jedinstvenog ekosistema Arktika i njegovu izloženost toksinima. “Koncentracija plastike u samo arktičkim vodama bila je niska, kako smo i očekivali, ali u područjima Grenlanda i Barentsova mora bila je prilično visoka.

Razlog tome je što ta područja dođu kao slijepa ulica za plutajuće smeće iz sjevernog Atlantika”, rekao je Cozar. Studija procjenjuje kako se u tom području nalazi oko 300 milijardi komadića plastike prosječne veličine zrna riže, što težinski iznosi par stotina tona. I to se radi o plastici na površinu, a nagađa se da je još i više od toga ima na morskom dnu. Tim istraživača koristio je podatke s više od 17.000 satelitski praćenih plutača.

Najčitanije