Green Home i „S.O.S. za Jadran“: Zabraniti istraživanje nafte i gasa

SOS Jadran
SOS Jadran

Na konferenciji za medije koja je danas održana u Podgorici, nevladine organizacije, su uz podršku predstavnika kampanje „S.O.S. za Jadran“, zatražile od crnogorske vlade da obustavi proces usvajanja Nacrta Ugovora za investitore. Udruge zahtijevaju uveđenje moratorija na istraživanje nafte i plina dok se u potpunosti ne sagledaju moguće posljedice ovog visokorizičnog projekta i ne organizira otvoren javni dijalog o svim ekonomskim i ekološkim posljedicama kao i onima koje se odnose na zdravlje i kvalitetu života građanki i građana.

„Ograničeni broj informacija koje daje Ministarstvo ekonomije građane dovodi u zabludu. Nigdje nije napravljena ozbiljna analiza eventualnih dostupnih količina nafte, ostvarenja profita i direktne koristi za lokalno stanovništvo i građane u Crnoj Gori, a nisu razvijeni ni scenariji sanacije naftnih operacija i mogućih šteta u slučaju izljeva nafte i  akcidentalnih situacija”, izjavila je Nataša Kovaćević, izvršna direktorica crnogorske udruge Green Home.

Green Home je s partnerima nedavno proveo istraživanje javnog mnijenja u tri primorska grada: Baru, Budvi i Ulcinju, koje je potvrdilo njihova javna upozorenja kako građanke i građani nemaju elementarne informacije o posljedicama koje istraživanja i proizvodnja ugljikovodika nosi sa sobom.

„Na reprezentativnom uzorku utvrđeno je da 2/3 građana nisu čuli ili ne razumiju što ovaj projekt znači i koje su njegove posljedice“, dodala je Kovačević.

SOS za Jadran press Podgorica
SOS za Jadran press Podgorica

Značajnom su većinom građanke i građani potvrdili da eksploatacija nafte nije budućnost Crne Gore, već da je to razvoj zasnovan na turizmu i drugim privrednim granama pa tako 80% građana smatra da je razvijanje turizma na crnogorskom primorju ključno, 11% nema odgovor, a 9% kaže da je to važno.

Na konferenciji za medije sudjelovao je i Luka Tomac iz Zelene akcije kao predstavnik kampanje „S.O.S. za Jadran“. Naglasio je kako je od ključne važnosti da građanke i građani dobiju pravovremenu i točnu informaciju o posljedicama koje istraživanje i eksploatacija nafte nosi sa sobom te da imaju pravo sudjelovanja u donošenju ovako bitne i potencijalno štetne odluke.

„Primjeri iz susjednih zemalja ukazuju na to da se lokalno stanovništvo, nakon što se informira o svim aspektima projekta, protivi ovakvim planovima. Naše vlade trebaju shvatiti da se ‘fosilna era’ polako bliži kraju, a to je i zaključak nedavno održane konferencije o klimatskim promjenama u Parizu koja predviđa potpuno napuštanje fosilnih goriva. Fosilna goriva i njihova infrastruktura postaju sve neisplativija ulaganja te izrazito štetna po ljude i okoliš“, izjavio je Luka Tomac.

Trenutnu situaciju u Crnoj Gori treba gledati i u širem kontekstu događanja u susjedstvu, ali i globalno. U Italiji se na primjer već nekoliko godina čitave regije protive novim naftnim projektima duž jadranske obale, što je nedavno rezultiralo odustajanjem talijanske vlade od glavnog strateškog projekta izgradnje platforme Ombrina. U Hrvatskoj su nakon samo godine dana trajanja kampanje civilnog društva pod imenom „S.O.S. za Jadran“ naftne kompanije OMV i Marathon Oil odustale od bušenja Jadrana, između ostalog, zbog velikog protivljenja javnosti.

„Nova Vlada Republike Hrvatske je prije dvije sedmice najavila moratorij na dosadašnji projekt istraživanja i eksploatacije nafte u hrvatskom dijelu Jadrana, što je velika pobjeda lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija“, zaključio je Tomac.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.