8 C
Kotor

Slušaj online radio

Gajeta ˝Mala Matulića˝ otputovala u Francusku

Gajeta Mala Matulica
Gajeta Mala Matulica

Nakon višemjesečnih priprema, pašmanska gajeta „Mala Matulića” u srijedu poslijepodne krenula je na svoje najdulje putovanje. U francusku pokrajinu Bretanju, gdje će od 11. do 17. maja sudjelovati na festivalu Tjedan zaljeva Morbihan i uz „Crialeis”, brodicu otoka Ile aux Moines, predvoditi veliku paradu brodova.

Krsto Matulić, vlasnik broda i kapetan posade, u kojoj će jedriti Max Juričić, Vinko Pašalić i Gordan Borčilo, osobno je u Murteru nadzirao vađenje gajete iz mora i utovar u šleper kojim je u Morbihan krenula i betinska gajeta „Kurnatarica” Udruge Latinsko idro. Hrvatsku pomorsku baštinu u Francuskoj će još predstavljati „Condura Croatica” Sveučiliša u Zadru, gajetica „Salvia” iz Murtera, „Neretvanska trupica” iz Metkovića, leut „Slobodna Dalmacija” splitske Udruge Cronaves, leut „Tomislav” iz Korčule, leut „Borac” iz Splita, batana „Brioni” iz Fažane te leut „Tolitar” i gajeta „Patriot” iz Vrboske na Hvaru.

Prema riječima Plamenka Bavčevića iz Udruge Cronaves, koja je, uz Hrvatsku turističku zajednicu, glavni organizator predstavljanja hrvatske maritimne baštine na najvećem europskom festivalu mora i pomorstva, na Tjednu zaljeva Morbihan okupljaju se brodovi svih veličina, namjena i specifičnih tradicija: brodovi na vesla, stari ribarski brodovi s jedrima, stari motorni brodovi, tradicionalni jedrenjaci s više jarbola, klasične i suvremene jahte, poput Kaskelota, jedrenjaka sagrađenog 1948. u Danskoj, koji se često koristio u filmskoj industriji i bio jedan je od najpopularnijih trgovačkih brodova 20. stoljeća.

– Većinom su to brodovi porijeklom iz francusko-atlantskog priobalnog pojasa (mora i jezera), ali na proteklim festivalima bilo je sve više brodova iz britanskih luka, sa Sjevernog mora, iz skandinavskih zemalja i Mediterana. Prije dvije godine sudjelovalo je deset nacija i oko 5.000 mornara, uglavnom amatera, zaljubljenika u more koji na festival dolaze zbog vlastitog zadovoljstva, zbog druženja, novih poznanstava, razmjene iskustava istinskih pomorskih tradicija te plovidbe u prekrasnom Zaljevu Morbihan. Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, ove će godine biti „specijalni počasni gost” i zapravo će cijeli festival biti u znaku naše višestoljetne pomorske tradicije, a na rivi u gradu Vannesu bit će postavljeno Hrvatsko maritimno selo u kojemu ćemo se svakodnevno predstavljati različitim kulturno-zabavnim programima i događanjima, najavljuje Bavčević.

A jedan od najvažnijih događaja bit će potpisivanje Povelje prijateljstva između Općine Pašman i Ile aux Moinesa, najvećeg otoka u Zaljevu Morbihan, kojemu će prisustvovati i veleposlanik RH u Francuskoj dr. Ivo Goldstein. Kako ocjenjuje pašmanski načelnik Andro Magić, bit će to dosad najveća inozemna promocija otoka Pašmana.

Foto: Andrina Luić

Najčitanije