14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Fešta od školjaka i ženska veslačka regata

Betina regata
Betina regata

Betinska fešta od školjaka, Dan brganje, održala se 45. put po redu. Svojevrstan podsjetnik na zlatno doba školjkarenja u Betini, uveličan je i tradicionalnom, ženskom veslačkom regatom Dlan&veslo. Prijavilo se 10 posada, a podijeljene su i nagrade najboljim ekipama, Mačkovim macama i Ekipi za ne biti doma. Treće mjesto osvojila je najstarija ekipa Ne damo se.

Nekoć je školjaka bilo puno više te su se na taj dan ekipe u betinskim gajetama natjecale u lovu pomoću brganje koja se vukla po morskom dnu. Sav ulov bi se potom podijelio na Trgu na moru. Dan brganje je danas svojevrstan podsjetnik na zlatno doba školjkarenja u Betini. Ugostiteljska ponuda na ovaj dan tradicionalno se bazira na školjkama i ostalim morskim specijalitetima pa su tako večeras domaćini u Betini brojnim posjetiteljima prezentirali način pripreme školjaka po betinski.

U sklopu manifestacije održana je i tradicionalna, dinamična i nadasve atraktivna ženska veslačka regata Dlan & veslo. Prijavilo se 10 posada s po pet veslačica. Podijeljene su i nagrade najboljima – medalje izrađene od maslinova, trešnjina i hrastova drva za prva 3 mjesta te 1 utješno. Pobjednice regate su ekipa Mačkove mace a za osvojeno prvo mjesto dobile su i pečeno janje. Drugo mjesto pripalo je Ekipi za ne biti doma te su ujedno osvojile i pršut. Treće mjesto zauzele su vitalne i najstarije dame regate – ekipa Ne damo se. Osvojile su Paški sir. Sve sudionice regate dobile su i ruže.

Fešta se nastavila dugo u noć uz nenadmašnog Jolu i band Bolero, predgrupu Dišpet a sve je popratio i veliki vatromet u ponoć.

Najčitanije