16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Evo što je godinama bilo skriveno pod amforama

Amfore

Tim španjolskih arheologa otkrio je drevnu rimsku olupinu kod otočića Cabrera, blizu južne obale Majorke.

Olupina je stara oko 1800 godina, nađena je na 70 metara dubine, a istraživanje je predvodio institut IBEAM. Pronađeno je čak hiljadu do dvije hiljade amfora, a brod se praktički nalazi ispod mnoštva amfora gdje leži netaknut gotovo dva milenija. U IBEAM-u kažu kako se radi o jednoj od najbolje očuvanih olupina takve vrste na zapadnom Mediteranu.

“Koliko mi znamo, ovo je prvi put da je nađena netaknuta olupina takve vrste u španjolskim vodama”, rekao je Javier Rodríguez, jedan od povodnih arheologa koji je sudjelovao u istraživanju.

Ključ očuvanja bio je u činjenici da se nalazi na teško dostupnoj lokaciji i u vodama koje su dio nacionalnog parka. Da se tamo nešto nalazi prvi su posumnjali lokalni ribari kada su našli dijelove amfora u svojim mrežama, a potom su o tome obavijestili IBEAM koji je poslao robota u istraživanje prošloga proljeća. Tada je otkrivena velika količina amfora na morskom dnu. Potom su, prije dva – tri mjeseca, dva profesionalna ronioca po uputama IBEAM-a provela pretraživanje i pri tome napravila 2000 snimaka, što je pomoglo u utvrđivanju lokacije olupine. Arheolozi vjeruju kako je olupina dugačka oko 20 metara, a nađene posude su oko metra dužine. Vjeruje se da je to bio brod na trgovačkoj ruti iz sjeverne Afrike i Španjolske na putu prema Francuskoj ili Rimu.

www.scubalife.hr

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije