13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

EU traži da se obalni ribolov u Jadranu smanji do 60 posto!

Koča
Koča

Naučno-tehnički i ekonomski odbor za ribarstvo Europske komisije (STCF) uputio je sa sastanka održanog prije dvadesetak dana preporuku da se u zoni Sjevernog Jadrana, odnosno cijelog Jadranskog mora od Crne Gore naviše, smanji obalni ribolov od 40 do 60 posto! Takav potez, nakon svih restrikcija kojima su ribari bili izloženi proteklih godina, značio bi smanjenje preostale flote za još 70 posto, što bi zapravo značilo njezino uništenje.

Istaknuo je to na sastanku Grupacije ribolova HGK u Zadru njezin predsjednik Damir Birkić, sazvanom zbog analize postojeće situacije i podrške koju će ribari, ali i prerađivači ribe dati Upravi za ribarstvo i Ministarstvu poljoprivrede kako bi poduzelo hitne mjere u zaštiti hrvatskih interesa. Za sada je inicijativa u fazi stručnih razmatranja i nije došla do politike, no upravo je ona ta koja će na kraju, nakon podastrijetih argumenata, utjecajem kroz Europsku komisiju i Europski parlament moći osporiti ovaj zaključak komisije.

Ovime se želi uvesti kvote za malu pelagičnu ribu. Nije nam jasno zašto bi to postiglo bolje efekte od ovog što mi sad primjenjujemo – ribolov 20 dana u mjesecu, najviše 180 dana godišnje, zimski lovostaj na srdele, ove godine i prvi put lovostaj na inćune u 5. mjesecu. Većina mjera je uvedena ove ili prošle godine, i već su vidljivi pozitivni pomaci, jer je riba veća, a s njom i dobit plovnih jedinica, istaknuo je Birkić.

Osim 70 posto flote, ovakvom obustavom ribolova nestale bi i djelatnosti naslonjene na ribarstvo, poput prerade u koju je prošlih godina uloženo 2 milijarde kuna.

 

Najčitanije