Englez planira da uđe u istoriju tako što će preplivati Atlantik

Ben Huper
Ben Huper

Bivši britanski policajac Ben Huper planira da uđe u istoriju tako što će preplivati Atlantski okean u punoj dužini od Afrike do Južne Amerike, a na svoj put je, poslje tri godine priprema, krenuo u nedjelju.

Ovaj 38-godišnjak otisnuo se sinoć sa plaže u Dakaru na put od 1.635 nautičkih milja, odnosno nešto više od 3.000 kilometara, od Senegala do Brazila.

“Ovo je posvećeno mojoj ćerci. Dugo sam se spremao”, rekao je Huper, koji je flašu za vodu napunio pijeskom koji želi da sačuva za svoju osmogodišnjakinju.

Hupera će pratiti dva čamca i posada od oko 10 ljudi. On planira da postane prva osoba koja će preplivati okean između dva kontinenta. Prema njegovom planu, sljedeći put će na kopno stati u martu iduće godine.

Huper je kazao da se spremao tri godine i da je pažljivo sakupljao posadu za glavni čamac, na kome će jesti i spavati dok ne bude plivao. On planira da u vodi provede oko osam sati dnevno, bez obzira što je njegova ruta puna ajkula i meduza. On je kazao da je prije oko tri i po godine patio od depresije, ali da je odlučio da promijeni život zbog svoje ćerke.

“Niko nikada nije preplivao okean. Više ljudi je hodalo mjesecom nego što je pokušalo ovo, tako da je mislim da je ovo sada moj poziv. Ako mogu da inspirišem sebe i druge ljude i sakupim novac za dobrotvorne svrhe – zašto da ne?”, rekao je Huper.

Posadu čini i ljekarsko osoblje. Ona je zadužena i da prati kilometražu. Huper je rekao da će u slučaju da mu struje pomognu da dođe do Brazila, plivati uz obalu dok ne dostigne punu kilometražu. Njega čekaju brojni izazovi, kao što su morska fauna, dehidracija, vrijeme i drugo, ali je Huper rekao da ga najviše plaši da iznevjeri svoj tim i svoju ćerku.

Tokom plivanja će slušati muziku pomoću specijalnih slušalica, a na spisku izvođača će biti razne “juro treš” pjesme, Eminem i drugi. On će imati i posebnu opremu koja će mu pomoći da se kamufilira od ajkula, a imaće i opremu za praćenje da bi navijači na internetu mogli da prate njegovo skoro petomjesečno putovanje. “Vidimo se u Brazilu”, bilo je posljednje što je Huper rekao prije nego što otplivao u sumrak.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.